Gazdaság

Újabb akadály a brüsszeli zöldátállás előtt

A nyersanyaghiány húzhatja keresztül az Európai Unió megújuló technológiákra épülő energetikai átmenetének terveit

Újabb komoly kihívás előtt áll az Európai Unió által erőltetett zöldátállás – derül ki az európai fémgyártókat képviselő Eurométaux nevű szervezet újonnan elkészített jelentéséből. A szervezet az unió által kitűzött energetikai átmenetet vizsgálat meg az ahhoz szükséges alapanyagok szempontjából.

Újabb akadály a brüsszeli zöldátállás előtt
A ritkaföldfémek bányászata környezet- és tájvédelmi kérdéseket vet fel
Fotó: AFP/Ina Fassbender

A jelentésből arra a következtetésre jutottak, hogy a ritkaföldfémek és egyéb nehezen hozzáférhető alapanyagok hiánya miatt akadályba fog ütközni az elektromobilitás, valamint a megújuló technológiákra való átállás. Ugyanis ezek ritkaföldfémigénye sokkal nagyobb a hagyományos megoldásokhoz képest. Az unió ugyanakkor már most is súlyos importfüggőséggel küzd, hiszen olyan távoli régiókból szerzi be ezeket az anyagokat, mint Kelet-Ázsia, Dél-Amerika vagy éppen Afrika. A dokumentum arról is beszámol, hogy 2050-re az egész világon hiány lép fel az említett alapanyagokból. A következő harminc évben Európa helyzete még rosszabbá válik, hiszen az elemzés szerint a ritkaföldfémek iránti kereslet az unióban a 27-szeresére fog növekedni, ez pedig komoly ellátási problémákhoz vezethet.

Az Európai Unió igényeinek kielégítését tovább veszélyeztetheti a világgazdaság újbóli, egyre erősebb átpolitizálása és az új ideológiai blokkok körvonalazódása – amennyiben a kereslet és a kínálat a két új világgazdasági blokk ellentétes oldalára kerül. Így ezen a területen is visszaüthet az, ha az unió tovább folytatja azt az ideológiai elveket előtérbe helyező világkereskedelmi politikáját, amelyet az elmúlt időszakban indított el.

Az Eurométaux az Európai Uniónak három fő javaslatot tesz, amelyek a szervezet szerint enyhíthetik a jövőbeni problémákat, ugyanakkor ezekkel is számos további megoldandó kérdés merül fel.

A jelentés által megfogalmazott javaslatok között szerepel többek között a kontinensen meglévő fémtartalékok kibányászása, ami ugyanakkor számos környezetvédelmi és tájvédelmi kérdést vet fel, a helyi lakosságból kiváltott elégedetlenségről nem is beszélve. Hasonlóan problémás az újrahasznosítás kérdésköre is, amellyel kétségtelenül lehet csökkenteni az importfüggőséget, ugyanakkor rendkívül energiaigényes, és sok esetben csak veszélyes folyamatokon keresztül lehetséges. Az ellátási láncok lerövidítése, vagyis az alapanyagok helyi feldolgozása éppen a magas európai energiaárak, valamint az érvényben lévő szigorú környezetvédelmi szabályozás miatt – amely tovább drágítja a folyamatot – nem érné meg.

Az Eurométaux harmadik megoldási javaslata a más régiókban indított bányaberuházások megvalósítása európai befektetők által, ez esetben viszont az uniónak olyan versenytársakkal kellene megküzdenie a globális piacon, mint Kína, az Egyesült Államok vagy éppen Oroszország, amelyek mindhárman a nemzetbiztonságuk egyik kulcsterületeként tekintenek ezeknek az alapanyagoknak a beszerzésére. Kína és az Egyesült Államok között például már most ádáz verseny folyik a Dél-Amerika forrásai feletti uralomért. Ebben a világméretű versenyben aligha rúghatna labdába a számos belső feszültségtől terhes Európai Unió.

Kapcsolódó írásaink

Macron első nyilvános megjelenése

ĀA három napja újraválasztott francia elnök a szociális és környezetvédelmi kérdések iránt érzékeny kormányfő kinevezését ígérte