Gazdaság

Meghosszabbítják a gabonakiviteli intézkedéseket

Az állattenyésztők számára szükséges takarmánymennyiség, illetve a lakossági élelmiszerigények biztosítása érdekében a kormány két hónappal meghosszabbítja a gabona-, olajos- és fehérjenövény-kiviteli bejelentési kötelezettséget – közölte Nagy István agrárminiszter.

A miniszter szerint a korábban bevezetett kiviteli bejelentési kötelezettség sikeresnek minősíthető, az intézkedés elérte célját. Hozzátette, a rendkívüli világpiaci kereslet ellenére sikerült elkerülni a hazai kivitel megugrását, így a belső ellátást sikerült megvédeni.

A tárcavezető kifejtette, az orosz–ukrán konfliktus továbbra is komoly bizonytalanságot okoz a mezőgazdasági termények világpiacán, a hazai árumozgások szoros nyomon követése ezért továbbra is szükséges. Szerinte kontrollra van szükség, hogy az élelmiszer- és a takarmányipar számára megfelelő mennyiségű termény álljon rendelkezésre. Ennek megfelelően a kormány két hónappal – július közepéig – meghosszabbította az intézkedést. Ha úgy ítéljük meg, hogy a készletet védeni kell, az állam élni fog elővásárlási jogával – hangsúlyozta a tárcavezető.

Kapcsolódó írásaink