Gazdaság

Kiegyensúlyozott a magyar munkaerőpiac

Tovább emelkedett a foglalkoztatottsági ráta, a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint nem csupán néhány ágazat húzza felfelé a statisztikát

A legfrissebb foglalkoztatási adatok a magyar munkaerőpiac kiegyensúlyozottságát mutatják – közölte Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az M1-en tegnap.

Idén január-márciusban 4 millió 674 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, ami 107 ezer fős növekedés a tavalyi év azonos időszakához képest – ismertette az államtitkár a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait. A kedvező munkaerőpiaci adatok hátterében az áll, hogy a járvány már nem befolyásolja az adatokat, a kormány munkahelyvédelmi és munkahelyteremtő programjai pedig sikeresek voltak – mondta.

Bodó Sándor örömtelinek nevezte, hogy 74 százalékra növekedett a foglalkoztatottsági ráta, ezzel Európában a negyedik-ötödik helyen szerepel az ország. Hazánk 2010-ben ezen a téren sereghajtó volt uniós viszonylatban – emlékeztetett. A munkanélküliségi ráta az első negyedévben 3,7 százalék, márciusban 3,6 százalék volt – közölte. A regisztrált álláskeresők száma 240 ezer, ami 26 ezres csökkenésnek felel meg a járvány előtti időszak legjobb adataihoz képest – hangsúlyozta. Elmondta: szinte valamennyi területen növekszik a foglalkoztatottság, nem csak néhány ágazat húzza felfelé a statisztikát.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint a KSH adatai tovább erősödő munkaerőpiaci folyamatokra utalnak. Legutóbb 2020 elején volt ilyen alacsony a munkanélküliségi ráta – hívta fel a figyelmet. Kiemelte: úgy tudott mérséklődni az állástalanok száma, hogy közben jóval nagyobb mértékben nőtt a foglalkoztatottaké.

Az adatok alapján a munkaerőpiac közel lehet a teljes foglalkoztatottsághoz, és a munkaerőhiány még komolyabb fejtörést okoz majd a cégeknek, amikor helyreállnak a termelési láncok és enyhülnek a kínálati korlátok – figyelmeztetett. Véleménye szerint a piaci szereplők túlnyomó többsége a zavarokat átmenetinek tekinti, és ez nem befolyásolja a munkaerővel kapcsolatos hosszabb távú terveiket. Így továbbra is a béreket és az inflációt felfelé hajtó feszes munkaerőpiaci helyzettel számolnak az ING Bank elemzői.

Regős Gábor, a Századvég Konjunktúrakutató makrogazdasági üzletágának vezetője hangsúlyozta: a régiók között jelentős különbségek vannak a foglalkoztatás területén. A foglalkoztatási ráta Budapest és az észak-magyarországi régió között több mint tíz százalékponttal tér el. A várakozásai szerint a foglalkoztatás továbbra is magas marad, ám fontos számításba venni az orosz–ukrán háború lehetséges hatásait.

Kapcsolódó írásaink

Az egyetemisták több mint fele dolgozik

ĀA magas fizetés és a vezetői pozíció főleg a gazdasági, jogi és informatikai szakosok számára fontos, míg a leendő pedagógusok és orvosok inkább a munkájuk társadalmi hasznosságát értékelik