Gazdaság

Halasztja a bírság megfizetését Bige László

Újra jogvédelmet kért a Nitrogénművek Zrt.

Továbbra sem fizeti meg a jogerősen kirótt, nagy összegű bírságot a Nitrogénművek Zrt.

Halasztja a bírság megfizetését Bige László
Bige László
Fotó: MH

Ismét azonnali jogvédelmet kért a bíróságtól a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa, Bige László a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által tavaly ősszel kiszabott 11 milliárd forintos bírság végrehajtásának felfüggesztéséért – írta meg a Magyar Nemzet, amely úgy értesült, hogy az azonnali jogvédelem iránti kérelmet április 10-én terjesztették elő. A Fővárosi Törvényszék korábban már elutasította a cég hasonló beadványát. Másodfokon a Kúria is így ítélkezett, ezért a Nitrogénművek Zrt. ellen megindította a GVH a végrehajtási eljárást.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a tegnapi kormányinfón ezt úgy kommentálta, bírósági ügyről van szó, és a bíróságnak a jogszabálynak megfelelően kell elbírálnia az ügyet.

Megírtuk korábban, hogy a Nitrogénművek vállalatcsoportot tavaly kartellezés miatt marasztalta el a versenyhivatal, Bige László ugyanis piaci monopolhelyzetét kihasználva 36 milliárd forintos kárt okozhatott a gazdáknak. A vörösbáróként ismertté vált milliárdos lassan fél éve nem fizet a cégcsoport megnövekedett költ-ségeire hivatkozva, mintha az felmentést adna a bírság alól, pláne, hogy jóval nagyobb extraprofitot tett zsebre a gazdák megkárosításával.

A kartellezés mellett a baloldali milliárdos ellen októberben vádat emelt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség is kétmilliárd forintos vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és vesztegetés vádjával. Az ügyészség szerint Bige visszaosztásos rendszerben értékesítette a műtrágyát, amelyet saját üzemében leértékelt, majd teljes áron adott tovább.

Márciusban meg is fenyegette a gazdákat Bige László, azt nyilatkozva, hogy összesen egy napjuk van vásárolni, különben a műtrágyát külföldön értékesíti.

Mindeközben ahelyett, hogy befizette volna a jogerős bírságot, Bige László inkább Márki-Zay Péter kampányát támogatta 65 millió forinttal.

Kapcsolódó írásaink