Gazdaság

Bigének be kell fizetnie a hatalmas bírságot

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elrendelte a Nitrogénművek-csoport 11 milliárdos bírságának végrehajtását, miután a Kúria jogerősen elutasította a cégcsoport halasztáskérelmét, olvasható a GVH közleményében. A cég tulajdonosa a kormányt korábban nyíltan bíráló, az ellenzéknek anyagi támogatást is felajánló Bige László.

Bigének be kell fizetnie a hatalmas bírságot
Bige László, vörösbáró
Fotó: MH

A vállalatcsoportot tavaly kartellezés miatt marasztalta el a versenyhivatal, Bige László ugyanis piaci monopolhelyzetét kihasználva 36 milliárd forintos kárt okozhatott a gazdáknak.

A vörösbáróként ismertté vált milliárdos a cégcsoport megnövekedett költségeire hivatkozva lassan fél éve nem fizet - mintha ez felmentést adna a bírság alól, pláne akkor, amikor jóval nagyobb extrahasznot tett zsebre a gazdák megkárosításával.

A Nitrogénművek-csoportnak így haladéktalanul be kell fizetnie a bírság teljes összegét, valamint az eredeti fizetési határidő óta felgyülemlett késedelmi pótlékot, amely immár mintegy 300 milliós összeget tesz ki - írja az Index.

A Nitrogénművek Zrt. a bírság befizetéséről az MTI-vel közölte: a Kúria 2022. április 4-én kézbesített végzésével a cég és több hozzá kapcsolódó vállalkozásnak a GVH rájuk bírságot kiszabó döntésével szembeni azonnali jogvédelem iránti kérelmét elutasította, ugyanakkor érdemben nem döntött az előterjesztett kérelem tartalmáról.

Kiemelik: a döntést tudomásul véve a csoport a teljes összeget (11 056 317 000 forintot) elkülönítette a Nitrogénművek Zrt. egy belföldi bankszámlájára, melyről a bírság végrehajtható, ugyanakkor a tavaly novemberi azonnali kérelmük óta olyan jelentős tények és körülmények merültek fel - orosz-ukrán háború, tovább növekvő energiaárak, ellátási lánc kockázatok - melyek előre nem voltak kiszámíthatóak és jövőbeni hatásuk is nehezen prognosztizálható. Így egy új kérelem előterjesztésére törvényi lehetősége van a csoportnak, mellyel élni is fog - közölték.

Bige Zoltán, a társaság stratégiai igazgatója a közleményben elmondta: az önkéntes befizetés a jelenlegi gazdasági helyzetben olyan felelőtlen magatartás lenne, melyet nem tudnak felvállalni. A vállalat gazdasági teljesítőképességét összetetten kell vizsgálni és egy erősen szezonális iparágban, a jelenlegi bizonytalan energiapiaci környezetben nem lehet egyszerű pénzügyi beszámolók alapján felmérni a bírság befizetésének hátrányait. Ennek komplex bemutatására, a jelenleg ismert üzleti tényezőket is részletezve egy új azonnali jogvédelem iránti kérelmet nyújtanak be. „Álláspontunk szerint egy esetlegesen jogsértő GVH határozat miatt, aminek jogerős döntése akár 2-3 évig is elhúzódhat, nem lenne szabad korlátozni a Nitrogénművek Zrt. működését, aminek nemzetgazdaságilag jelentősen nagyobb hátránya lenne, mint a bírság beszedésének” - fogalmazott Bige Zoltán.

Mindeközben fizetés helyett Bige László teljes erővel szállt be a baloldal és annak csúnyán megbukott jelöltje, Márki-Zay Péter kampányába. Korábban már kiderült, hogy egy ízben hatvanötmillió forinttal támogatta a baloldal kampányát.

A kartellezési ügy hátterében az állt, hogy a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. és vállalkozáscsoportja jogsértően törekedett éveken keresztül a partnerek és a cégcsoport közötti, illetve a viszonteladó partnerei közötti verseny, valamint az import korlátozására. Az eljárásban összesen 11 hazai szereplő volt érintett, amelyből kettő elismerte a jogsértést. A nemzeti versenyhatóság versenytanácsa összesen 14,1 milliárd forintos bírságot szabott ki a kartellezőkre.

Ez érintette a Nitrogénművek cégcsoportjának hat érintett vállalkozása mellett a Hőgyészi Agrokémiai Kft.-t és a Cargill Magyarország Zrt.-t. A Nitrogénművek a baloldal egyik fő támogatójához, Bige Lászlóhoz köthető.

A kartellezés mellett Bige László ellen októberben emelt vádat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség kétmilliárd forintos vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és vesztegetés vádja miatt. Az ügyészség szerint Bige visszaosztásos rendszerben értékesítette a műtrágyát, melyet saját üzemében leértékelt, majd teljes áron adott tovább.

A gyanú szerint Bige csaknem 800 millió forint vesztegetési pénzt kapott, melyet egy kedvezményezett kereskedő adott át neki. Bige Lászlóra börtönbüntetés, közügyektől eltiltás és pénzbüntetés kiszabását indítványozta az ügyészség, valamint vagyonelkobzást a vesztegetési pénzre.

Kapcsolódó írásaink