Gazdaság

Sikeres volt a magyar válságkezelés

A kormány intézkedései hozzájárultak a tavalyi dinamikus gazdasági növekedéshez

A koronavírus-járványt követő gazdasági újraindítás intézkedéssorozata hosszú távon és alapjaiban határozza meg a gazdasági élet szereplőinek pénzügyi teljesítőképességét, helyzetét, ezáltal a magyar gazdaság jövőbeni válságállóságát – hangsúlyozták az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szakértői tegnap közzétett elemzésükben.

Sikeres volt  a magyar válságkezelés
Már tavaly többen dolgoztak, mint a járvány kitörése előtt
Fotó: MH/Purger Tamás

A költségvetési politika prioritása 2020-ban a járvány, illetve az emiatt keletkezett negatív gazdasági hatások elleni védekezés volt. A kormányzat a járvány okozta válságra az emberek élete és egészsége védelmében hozott intézkedésekkel, a költségvetés jelentős átalakításával és a Gazdaságvédelmi akcióterv meghirdetésével reagált, amelynek a megvalósításához rendelt források elérték a GDP tizenhét százalékát – idézte fel az elemzés.

Egy évvel később a kormány már a gazdaság gyors újraindításásának támogatására koncentrálta a költségvetési forrásokat, amelyek elsősorban a beruházási aktivitás fokozását, a foglalkoztatás további bővítését célozták. Rámutattak, hogy 2021-ben már ismét csökkent az államadósság mutatója, és a kormányzat az év végén visszafogta saját beruházásait, finanszírozási teret adva a piaci szereplők beruházásainak. Ezek az intézkedések mérsékelték a vásárlóerő csökkenését is.

A gazdaság védelmét és újraindítását szolgáló intézkedések eredményességét legjobban a foglalkoztatás alakulása tükrözi az elemzés szerint. Kiemelték: a foglalkoztatottak száma 2020-ban ugyan csökkent, de 2021-ben már meghaladta a válság előtti szintet. Fontos, hogy a munkaerőpiac helyreállása a magasabb hozzáadott értékű munkahelyek arányának növekedésével valósult meg. A pandémia hatására egyes ágazatokban – mezőgazdaság, feldolgozóipar, közigazgatás, védelem, egészségügy – bekövetkezett foglalkoztatás csökkenése felgyorsította a digitális átállást, és pozitív hatással volt a termelékenység alakulására – állapították meg az ÁSZ szakértői. A magyar gazdaság termelékenységének az EU átlagához viszonyított értéke a válság kezdő évében is javult, vagyis az elmaradás mértéke az uniós átlaghoz képest csökkent. A kutatás-fejlesztésekre fordított GDP-arányos kiadások szintje is emelkedett – tették hozzá.

Mindezek az intézkedések hozzájárultak a tavalyi dinamikus gazdasági növekedéshez, amelynek révén 2021-ben a magyar GDP reálértékben már meghaladta a válság előtti szintet. A szakértők rámutattak: a gazdaság újraindításával pozitívvá váló kilátások hatására ismételten nőtt a lakossági állampapír-állomány.

A válság sikeres kezelésének kulcseleme volt, hogy a kormányzati intézkedések figyelembe vették a piaci szereplők várható magatartását, és a költségvetési és a monetáris politika megfelelő eszköztárral tudta biztosítani a gazdaság ellenálló képességét, ösztönözni újraindulását.

Kapcsolódó írásaink