Gazdaság

Váratlan kiadások fedezésére vesznek fel hitelt a magyarok

Családi pénzügyek

Nőtt a magyarok hitelfelvételi kedve: a megkérdezettek tizenkét százaléka tervez hitelt felvenni a következő egy évben, ez öt százalékponttal haladja meg a tavaly augusztusi adatokat – derült ki a Cofidis Hitel Monitor 2022 első negyedévében végzett reprezentatív kutatásából.

A válaszadók tizenegy százaléka a családi kassza egyensúlyban tartása miatt venne fel hitelt, jellemzően egy váratlan, nagyobb kiadás felmerülése esetén. A válaszadók harmada kényelmesen kijön a jövedelméből, ugyanakkor a magyarok kétharmadának hiányos a családi kasszája. Ez a hiány havi szinten a többségnek (34 százalék) mintegy százezer forintot jelent.

A családi pénzügyeket vizsgáló kutatásból kiderült: a magyarok szerint a közös kassza feltétele, hogy a pár a bevételeik legnagyobb részének elköltéséről egyeztessen egymással. Csupán a magyarok 37 százaléka gondolja úgy, hogy ez akkor valósul meg, ha minden bevételük közös számlára érkezik. A legtöbbeknek van külön számlájuk, azonban a közös háztartásban élő párok csupán harmada fér hozzá kölcsönösen egymás számlájához.

Kapcsolódó írásaink