Gazdaság

Kitüntették a szabadalomban elöljáró úttörő cégeket

Az ökoszisztéma-támogatási innovációs programok komplex segítséget nyújthatnak a jövőben

Idén hatan kaptak a szellemi tulajdon védelmében nyújtott kiemelkedő teljesítményükért Millenniumi Díj kitüntetést. Az esemény a társadalmi figyelmet hivatott elérni, a holnap alkotóinak művészeti, tudományos, technológiai területén elért teljesítményének díjazásával.

Kitüntették a szabadalomban elöljáró úttörő cégeket
Bódis József: A mai világnak köz­ponti témája a jobb jövő megépítése
Fotó: MH

Az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) 2000-ben döntött arról, hogy április 26-át a szellemi tulajdon világnapjává nyilvánítja. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Dísztermében tartott tegnapi díjátadón Palkovics László innová­ciós és technológiai miniszter gondolatait Bódis József (képünkön), az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára tolmácsolta. Kiemelte: a mai világnak központi témája a jobb jövő építése az innováció által, a fia­talok megszólítása.

Számukra az a legfőbb feladat, hogy a fiatal feltalálók, alkotók, startupperek és vállalkozók igényeire olyan programot dolgozzanak ki, amely a fia­talok innovációs törekvéseinek ösztönzését és támogatását szolgálja. Összetett, együttműködésre épülő munka ez, az egyetemi szféra, az ipari világ és a támogató rendszerek közös munkája. A négy éve létrehozott, egyetemeknek szánt ökoszisztéma-támogatási innovációs programok komplex segítséget nyújthatnak a jövőben a szabadalmak növelése érdekében. A pandémia alatt kiderült, azok a gazdasági és kultúrális szférában dolgozók, akik megfelelően élnek a szabadalommal, erősebbnek bizonyulnak– tette hozzá.

Felszólalt Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke is, aki szerint az, hogy a szellemitulajdon-jogainkkal miként bánunk, a versenyképesség nagyon fontos eleme lehet. Nemzetközi viszonylatban elmaradunk az oltalmak arányában, ami negatívan kihat a gazdaság egészére, és ha nem vagyunk tudatosak, elveszítjük a piacunkat. Tudni illik, hogy egy kis-, illetve közepes vállalkozásnak az az egyedüli túlélési esélye, ha a fenntartható finanszírozása és a tőkevonzó képessége megmarad. Az oltalom megléte olyan nem anyagi vagyonelem, amely képessé tesz egy céget arra, hogy finanszírozható legyen, mert a szellemi vagyon könnyen likvidálható, eladható, továbbértékesíthető – tette hozzá.

Ezután Czigány Tibor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora szólalt fel, szerinte az új innovációsökoszisztéma-támogatás révén látszik a fejlődés: idén már kilenc szabadalmioltalom-igényt nyújtottunk be a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához.

A köszöntőket követően átadták az idei Millenniumi Díj elismeréseket. A kitünetést a CSOMIÉP Beton és Meliorációs Termékgyártó Kft., a többek közt digitális terméktervezéssel, vállalati arculattervezéssel is foglalkozó Maform Kft., a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, az Országos Mentőszolgálat; a magyar kórusként és színtársulatként definiálható Soharóza Közhasznú Egyesület, és a biotechnológiai ipar egyik meghatározó szereplője, a Solvo Zrt. kapta.