Gazdaság

Magyarország három fő intézkedéssel csökkentené az elszabadult európai energiaárakat

Magyarország három fő intézkedéssel csökkentené az elszabadult európai energiaárakat - írta Facebook-oldalán Hortay Olivér.

Magyarország három fő intézkedéssel csökkentené az elszabadult európai energiaárakat
Hortay Olivér
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A Századvég Energia- és Klímapolitika üzletágának vezetője posztjában felsorolja ezeket:

  • Az európai kibocsátás-kereskedelmi rendszer ideiglenes felfüggesztése.

Az Európai Bizottság szerint az áremelkedés körülbelül 20 százalékáért a kvótapiac felelős. Csakhogy a jelenlegi helyzetben nincs szükség az energiaárak mesterséges emelésére, mert az nem jár környezetvédelmi haszonnal, de veszélyezteti Európa versenyképességét - véli.

  • A bioüzemanyagok kötelező bekeverésének átmeneti kivezetése.

A bekeverés önmagában 20-30 forinttal emeli az üzemanyagárakat. Mivel a bioüzemanyagok egy részéhez Európa ukrán alapanyagot használ, a költség tovább emelkedhet. Ráadásul a bioüzemanyagok előállítása csökkenti az élelmiszertermelésre alkalmas földterületek nagyságát, ami súlyosbítja a kibontakozó élelmezési válságot - emeli ki Hortay Olivér.

  • A földgáz- és villamosenergia-árak szétválasztása.

Európában a legnagyobb nehézséget a gázárak emelkedése okozza, ami – a jelenlegi árampiaci modellben – magával húzza a villamosenergia-árakat is és ezzel átfogó energiaválságot eredményez - írja.

Korábbi posztjában a szakértő úgy fogalmaz: Európában a villamosenergia-árakat elsősorban a gázárak alakulása határozza meg.

Az energiaválság és a háború leginkább a gázellátást érinti, de az európai árampiaci modell miatt, a szűkös gázkínálatból fakadó áremelkedés a villamosenergia-árakban is megjelenik. A két piac függetlenítése mérsékelheti a terheket, így érdemes megfontolni egy új modell bevezetését - véli Hortay.

Kapcsolódó írásaink