Gazdaság

Hazánkban volt a legjelentősebb az építőipari termelés növekedése

Kiemelkedő teljesítmény

Nőtt az építőipari termelés februárban az euróövezetben és az Európai Unióban havi és éves bázison. Az előzetes statisztika szerint a magyar építőipari termelés nőtt a leginkább havi és éves összevetésben is az EU-ban – közölte az Eurostat, az EU statisztikai hivatala tegnapi elemzésében.

Hazánkban volt a legjelentősebb az építőipari termelés növekedése
Uniós szinten kimagasló ágazati eredmények
Fotó: MH/Purger Tamás

Közleményükben kifejtették, hogy februárban januárhoz képest az építőipar szezonálisan kiigazított termelése 1,9 százalékkal nőtt az euróövezetben, és 1,1 százalékkal bővült az EU-ban. Januárban a havi növekedés az euróövezetben 3,9 százalékos, az EU-ban 3,7 százalékos volt – tették hozzá. Az előző évhez képest februárban az építőipari termelés az euróövezetben 9,4 százalékkal, az EU-ban pedig 8,6 százalékkal nőtt. Továbbá januárban a növekedés kisebb, az euróövezetben 4,4 százalékos, az EU-ban pedig ötszázalékos volt.

Az építőipari termelés éves átlaga tavaly 2020-hoz képest 5,2 szá-zalékkal nőtt az euróövezetben és 4,8 százalékkal az EU-ban. Az uniós 27 tagállamból tíz ország adata még nem ismert. A már rendelkezésre álló adatok alapján jelezték, az építőipari termelés a legnagyobb mértékben hazánkban nőtt havi szinten, 13,3 százalékkal, és Svédországban csökkent a legjelentősebben, hét százalékkal. Éves összevetésben szintén hazánkban jegyezték fel a legnagyobb növekedést, 42,3 százalékosat és Svédországban a legnagyobb visszaesést, 11,4 százalékot.

Kapcsolódó írásaink

Példátlan növekedés a magyar építőiparban

ĀAz otthonteremtési és -felújítási támogatások, az ötszázalékos újlakás-áfa, valamint az illetékmentesség is tovább fűthetik az ingatlanpiacot és az építőipari konjunktúrát idén