Gazdaság

Megfelelő volt a tavalyi költségvetési gazdálkodás, visszaállhat a növekedés

Erős ellenálló képesség

A tavalyi költségvetési gazdálkodás megfelelő hátteret biztosított a koronavírus-járvány teremtette helyzet kezelésére és a gazdasági növekedés visszaállítására – állapította meg tegnap a Költségvetési Tanács.

Kiemelték: az eredmények szilárd alapot jelentenek az Ukrajna elleni orosz agresszió okozta kihívások kezeléséhez. A gazdaság erős ellenálló képességének és a kormányzati, valamint a jegybanki intézkedéseknek köszönhetően a gazdaság teljesítménye tavaly 7,1 százalékkal javult a megelőző évi 4,7 százalékos visszaeséssel szemben, az államháztartás eredményszemléletű (ESA) hiánya pedig a GDP 6,8 százaléka lett – emlékeztettek.

A mérséklődő pénzforgalmi hiány és az erős gazdasági növekedés hatására a GDP-arányos bruttó államadósság tavaly 76,8 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 79,6 százalékról – írták. Magyarország 2021-ben nem részesült a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) keretében előirányzott 326 milliárd forint előlegből, a terv alapján megindított programok finanszírozása így a központi költségvetést terhelte – mutattak rá.

Kapcsolódó írásaink