Gazdaság

Az energiaárak nőttek a legnagyobb mértékben az euróövezetben

Rekordinfláció

Az euróövezeti éves infláció márciusban új rekordra, 7,4 százalékra gyorsult a februári 5,9 százalékról, de elmaradt az április elején előzetes adatként közölt 7,5 százaléktól – közölte az MTI lapunkkal tegnap.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat tegnap végleges adatként közölte, hogy már­ciusban a fogyasztói árak 2,4 százalékkal emelkedtek feb­ruárhoz képest, amikor 0,9 százalékot mértek. Továbbra is leginkább az energiaárak emelkedtek, 44,4 százalékkal éves bázison a februári 32 százalék után. Ezt követte az élelmiszerek, alkohol és dohányáruk ötszázalékos emelkedése.

Az unió­ban a márciusi éves infláció 7,8 százalék volt a februári 6,2 százalék után, havi szinten 2,4 százalékos növekedést mértek. Az inflációs ráta már több mint a háromszorosa az Európai Központi Bank kétszázalékos céljának, az év elejére tett infláció tetőzésébe vetett remény az Ukrajna elleni orosz háború következményei miatt elszállt. Az Eurostat kimutatása szerint idehaza a fogyasztói árindex alapján éves szinten 8,6 százalék, havi összevetésben egy százalék volt márciusban az infláció.

Kapcsolódó írásaink