Gazdaság

Kevesebb a huszonötmillió forintnál olcsóbb ingatlan

A kínálat csökkenése nemcsak a drágulásnak és a hitelkamat-emelkedésnek, hanem a lakáspiaci dominóhatásnak is köszönhető

A lakásdrágulás és hitelkamat-emelkedés miatt a kereslet egyre inkább az olcsóbb ingatlanok felé fordult, így a vevők szemében felértékelődnek az alacsonyabb áron elérhető lakóingatlanok is. Az Ingatlan.com legújabb elemzésében a huszonötmillió forintnál olcsóbb új és használt lakóingatlanok pia-cát mutatja be az áprilisi kínálat alapján.

Kevesebb a huszonötmillió forintnál olcsóbb ingatlan
A fővárosban már szinte egyáltalán nem kapható alacsony árú lakóingatlan
Fotó: MH/Purger Tamás

A huszonötmillió forintos árszint alatt lényegében csak használt lakások szerepelnek a kínálatban. Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője közölte: a mostani bizonytalan gazdasági és lakáspiaci környezetben megnőhet a kereslet az olcsóbbnak mondható, így a 25 millió forint alatti lakóingatlanok iránt. Országszerte eltérő, hogy mekkora ingatlant lehet vásárolni ennyi pénzből: az átlagos négyzetméterárak alapján Budapesten ez az összeg egy 28 négyzetméteres lakásra elegendő, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyében viszont 112-146 négyzetméteres ingatlant lehet venni ennyiből – tette hozzá.

Egy év alatt drasztikusan csökkent a 25 millió forint alatti eladó lakóingatlanok súlya a piacon.
Az Ingatlan.com elemzése szerint idén április közepén 101 ezer lakóingatlant hirdettek eladásra, ezen belül 16 500 darab volt 25 millió forintnál olcsóbb, vagyis utóbbiak aránya 16 százalékra csökkent. Egy évvel korábban a 128 ezer eladó lakóingatlanból majdnem 33 ezer tartozott a 25 milliónál olcsóbb kategóriába, ami majdnem 26 százalékos részesedést jelentett – emlékeztettek.

A fővárosban kilenc százalékról három százalékra csökkent a 25 millió forintnál olcsóbb ingatlanok aránya a kínálatban. „Ez egyben azt is jelenti, hogy a budapesti lakáspiacra már 25 millió forint jelenti a belépőkategóriát, de Pest megyében is százból csak hat lakóingatlan olcsóbb 25 millió forintnál” – értékelt Balogh László.

Az országos adatokból kiderül, hogy csak öt olyan megye van az országban, ahol az összes eladó lakóingatlan átlagára nem éri el a 25 millió forintos szintet, Békésben, Borsod-Abaúj-Zemplénben, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében ugyanis 16-23 millió forint volt az átlagár idén április közepén.

Balogh László szerint az olcsóbb ingatlanok kínálatának csökkenése a lakáspiaci dominóhatásnak is köszönhető. „Magyarországon a lakosság több mint kilencven százaléka saját tulajdonú ingatlanban él, ezért amikor valaki költözési célból újabb ingatlant vásárol, akkor a meglévőt is értékesíti.

A bizonytalanabb gazdasági környezet és a lakáshitelkamatok emelkedése miatt érezhetően csökken a lakáspiaci kereslet is. Ez viszont nemcsak a lakásvásárlók számát veti vissza, hanem a lakáspiaci kínálatot is szűkíti” – fogalmazott a szakértő.

Kapcsolódó írásaink

Értékesebbé váltak a telkek

ĀAz új lakásokra vonatkozó állami támogatások, a jegybanki kedvezményes hitelprogram és a 2021-ben visszavezetett ötszázalékos áfa jelentősen élénkítette a lakásépítési kedvet