Gazdaság

Áder: Meg kell becsülni a vízellátás biztonságát

Napjainkban egyaránt fontos a vízbázisvédelem, a vízminőség megóvása, a közművek működtetése, a szakember-utánpótlás biztosítása és a technológiai fejlesztés

Meg kell becsülni azt a munkát, amelyet az elmúlt évtizedekben a magyar vízügyi szakemberek végeztek, mert a világ nagy részén nem természetes a vízellátás biztonsága és a jó minőségű víz – fogalmazott Áder János köztársasági elnök a Föld napja rendezvénysorozathoz kapcsolódóan a Bácsvíz Zrt. kecskeméti üzemirányító központjában tett látogatását követő sajtótájékoztatón tegnap.

Áder: Meg kell becsülni a vízellátás biztonságát
A köztársasági elnök szerint, annyi vizet kellene felhasználnunk, amennyit a természet pótolni tud
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A világ legnagyobb részén az a probléma, hogy sokkal több vizet vesznek ki a vízgyűjtő területekről, mint amennyit a természet pótolni tud. Ez a lakosság ellátása, az ipari vízigények és a mezőgazdasági tevékenységek kielégítése szempontjából is nagyon rövid időn belül komoly gondot jelent majd – hangsúlyozta Áder János Kiemelte: a Bácsvíz szakemberei ezzel szemben éppen arról számoltak be, hogy csak annyi vizet vesznek ki, amennyit a természet pótolni tud, és nagyon fontos, hogy ez a jövőben is így maradjon.

Ahhoz, hogy az a természetes mozdulat, amellyel megnyitjuk a csapot, hogy igyunk egy pohár vizet, természetes is maradjon, számos kutat kellett fúrni, a hálózat üzemeltetése, illetve karbantartása pedig számos ember munkáját igényli az év minden napján és a nap minden órájában, de ezen kívül szükség van fejlesztésre és innovációra is – mutatott rá az államfő.

Mint mondta: napjainkban egyaránt fontos a vízbázisvédelem, a vízminőség megóvása, az ellátás biztonsága, a szakember-utánpótlás biztosítása, a víziközművek működtetése, valamint a technológiai fejlesztés. Örülnünk kell, hogy vannak olyan szakemberek, akik biztosítják azt, hogy egy pohár vizet meginni természetes lehet – fogalmazott. Emlékeztetett: a vízhálózat felújításában komoly az elmaradás országos szinten. A rekonstrukció ugyan egy hosszú, több évtizedes munka, de az elvégzésével energiát és vizet spórolva csökkenteni lehet a hálózati veszteségeket, illetve az ellátás színvonala is javítható – mondta. Ennek minél előbb neki kell kezdeni, nem lehet tovább késlekedni – tette hozzá Áder János.

Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz), Kecskemét polgármestere arról beszélt, hogy a modern és fejlődő városban zajló építkezési hullám miatt az önkormányzatnak a jövőben a rekonstrukciós munkálatokon túl a vízhálózat-bővítéséhez is fedezetet kell keresnie, hogy újabb szolgáltatási területeket vonhassanak be a rendszerbe.

Kurdi Viktor, a Bácsvíz Zrt. elnök-vezérigazgatója a sajtótájékoztató után a közmédiának elmondta: cégük három megye
58 településén mintegy 350 ezer ember vízellátását biztosítja.

Az elnök-vezérigazgató szerint a hatékonyság megtartása megköveteli, hogy a munkatársak a hálózati eseményekről minél hamarabb rendelkezzenek releváns információkkal. Éppen ezért, a Bácsvíz Zrt.-nél az elmúlt két évtizedben a magas szinten automatizált üzemirányításhoz több különböző adatátviteli technológiát ötvöző kommunikációs rendszert és fejlett irányítástechnikai eszközparkot építettek ki.

Kapcsolódó írásaink