Gazdaság

Energiahivatali konzultációk

Dekarbonizációs uniós csomag

A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) nyilvános konzultációt indított az Európai Bizottság új energiaszabályozási csomagjával kapcsolatos kérdésekről.

A dekarbonizációs csomag alapvető változásokat hoz az európai és a hazai földgázszektor működésében, valamint meghatározza a hidrogénszektor kialakulásának kereteit, ezért fontos, hogy megismerjük az érintettek álláspontját – mondta Ságvári Pál, a hivatal elnök­helyettese. Az Európai Bizottság 2021 decemberében publikálta új energia­szabályozási csomagjának tervezetét.

A dekarbonizációs csomag összefoglaló nevet viselő anyag célja az, hogy alkalmassá tegye az európai földgáz­­piacokat és azok szabályozási kereteit az Európai Unió klímapolitikai és dekarbonizációs céljainak támogatására, valamint létrehozza a hidrogénpiacok és infrastruktúrák szabályozási keretrendszerét. A hivatal május 13-ig elektronikus kérdőív formájában várja minden érintett fél válaszát a földgáz- és hidrogén­szabályozást érintő fontosabb témákban annak érdekében, hogy átfogó képet kapjon a hazai érintettek véleményéről és képviselhesse álláspontjukat.

Kapcsolódó írásaink