Gazdaság

Küzdelem az államadóssággal

Hétindító. Az ukrajnai háború a februári ipari adatokra még nem gyakorolhatott érdemi hatást, az eurózónában stagnált, míg az EU-ban 0,4 százalékkal növekedett a termelés

Pénteken közli az Eurostat 2021. negyedik negyedéves költségvetési adatait, kiderül, hogy tavaly mennyire sikerült leszorítani a hiányt és az államadósságot.

Küzdelem az államadóssággal
Februárban a magyar szektor teljesítménye hozzávetőlegesen 4,5 százalékkal bővült éves alapon
Fotó: MH/Katona László

A KSH a héten egyetlen gyorstájékoztatóval sem jelentkezik, ugyanakkor a hét bővelkedni fog eurostatos adatközlésekben. Az ipari termelés volumene ja-nuárban az eurózónában havi alapon stagnált, míg az Európai Unió-ban 0,4 százalékkal növekedett, hazánkban pedig 1,9 százalékkal bővült – írta lapunknak Regős Gábor, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. makrogazdasági üzletágvezetője. Kifejtette, éves alapon az eurózónában 1,3 százalékos vissza-esést, az Európai Unióban 0,4 százalékos bővülést, míg Magyarországon hét százalékos növekedést mértek. Ezzel szemben februárban a magyar ipar teljesítménye 4,5 százalékkal bővült éves alapon.

Várakozásaink szerint a februári éves volumenváltozás az Európai Unióban minimális növekedést vagy inkább stagnálást mutathatott. Az orosz–ukrán háború a februári adatokra még nem gyakorolhatott érdemi hatást – tette hozzá. A külkereskedelem januárban éves alapon jelentősen nőtt: az export értéke 19,6, míg az importé 52,4 százalékkal, és így az egyenleg is negatívba fordult. A bővülésben nemcsak a volumen növekedésének lehetett jelentős szerepe, de az árak emelkedésének is, amelyen belül is kiemelkedik az energiaárak világpiaci robbanása.

Csütörtökön közli az Eurostat a márciusi inflációs adatokat. Az előzetes adatokból már tudjuk, hogy az eurózóna inflációja a harmadik hónapban jelentősen, 5,9 százalékról 7,5 százalékra gyorsult. Most megismerjük a végleges adatokat, illetve az eurózónához nem tartozó tagországok adatait is – fűzte hozzá Regős Gábor.

Csütörtökön a magyar jegybank ismét dönt az egyhetes betéti kamat szintjéről. Az elmúlt hetekben a jegybank nem hajtott végre szigorítást e kamatláb tekintetében, így ezen a héten sem számítunk ilyenre. Szigorítás április végén, a kamatdöntő ülés hetében következhet be, addig az egyhetes betét kamata 6,15 százalék maradhat. A szigorítást a gyenge forintárfolyam, valamint az erőteljes külső inflációs folyamatok indokolhatják, míg a vártnál kedvezőbb márciusi adat mérsékelheti annak nagyságát.

Pénteken közli az Eurostat a 2021. negyedik negyedéves költségvetési adatokat, valamint így az év egészére vonatkozó információkat. Ebben az esetben nincs értelme az előző negyedév adatait vizsgálni, hiszen a hiány lefutása az éven belül nem egyenletes, és országonként is eltér.

Fontos hangsúlyozni Regős Gábor szerint, hogy 2020-ban az egyes tagországok a koronavírus, illetve az ahhoz kapcsolódó intézkedések miatt jelentős hiányt halmoztak fel. 2020-ban az EU-tagországok költségvetési hiánya az előző évi 0,5 százalékról 6,9 százalékra nőtt, míg az államadósság a GDP 77,2 százalékról 90,1 százalékára növekedett. A pénteki adatközlésből kiderül, hogy 2021-ben mennyire sikerült leszorítani a hiányt és az államadósságot – tette hozzá a szakértő.

Kapcsolódó írásaink