Gazdaság

Az ukrajnai stagfláció veszélyezteti a világgazdasági kilábalást

Inflációs nyomás

A lassuló növekedés és az egyidejű magas infláció, vagyis a stagfláció kettős kockázatával szembesül az idén a világgazdaság, mindeközben a koronavírus-járvány utáni globális kilábalást az ukrajnai háború is tovább lassítja a Brookings Institution és a Financial Times közösen vezetett teljesítménymérője szerint.

A tekintélyes nemzetközi gazdaságkutató műhely és a londoni üzleti napilap által kidolgozott Tiger index (Tracking Index for the Global Economic Recovery, a világgazdasági kilábalás követésére szolgáló indexcsoport) ismertette: a növekedési lendület markáns gyengülését jelzi a fejlett ipari gazdaságokban és a feltörekvő térségben egyaránt.

Eswar Prasad, a Brookings vezető közgazdásza szerint mindez felveti azt a kockázatot, hogy az idei év a geopolitikai átrendeződések, a beszállítói oldalon jelentkező tartós fennakadások és a piaci kilengések korszaka lesz, és mindezt meglóduló inflációs nyomás egészíti ki, korlátozott szakpolitikai mozgástérrel. Az előrejelzések szerint a magyar hazai össztermék (GDP) az idén 3,5 százalékkal – az előző prognózisban szereplő ütemnél 1,3 százalékponttal lassabban – növekedhet.

Kapcsolódó írásaink

Küzdelem az államadóssággal

ĀHétindító. Az ukrajnai háború a februári ipari adatokra még nem gyakorolhatott érdemi hatást, az eurózónában stagnált, míg az EU-ban 0,4 százalékkal növekedett a termelés