Gazdaság

Erős befektetői aktivitás a gyorsuló ingatlanpiacon

A szegmens átrendeződni látszik, az új építésűek árának jelentős növekedése miatt várhatóan egyre több lakáskereső választja a használtakat vagy az albérletet

Még mindig felfelé ívelő szakaszában van az ingatlanpiac, 2022 első negyedévében összesen 39 156 tranzakció zajlott Magyarországon, amely az elmúlt tíz év második legerősebb évkezdése – derül ki a Duna House legfrissebb becsléséből.

Erős befektetői aktivitás a gyorsuló ingatlanpiacon
Az új építésű lakások négyzetméterára már tizenegy budapesti kerületben haladta meg az egymillió forintot
Fotó: MH/Katona László

Az adásvételek számát az országos szinten legfőbb vásárlási okként jelentkező, erős befektetői aktivitás is erősíti a hitelkamatok drágulása és az otthonteremtési kedvezmények kihasználása mellett – állapította meg az elemzés. Az ingatlan a jelenlegi bizonytalan gazdasági környezetben is jó beruházás, a befektetési kedv fellendülését a budapesti kerületek iránti érdeklődés átrendeződése is mutatja, egyre nagyobb figyelem összpontosul a belvárosi területre – mutattak rá.

Márciusban a rövidebb februárhoz képest kevéssé csökkenő érdeklődést mutat a Duna House keresletindexe, a változás azonban nem jelentős, a választások és az orosz–ukrán háború hatásai miatt dönthettek néhányan a kivárás mellett.

Az új lakások négyzetméterára már tizenegy budapesti kerületben haladta meg az egymillió forintot idén január és március között. Az áremelkedés ellenére is kelendő ez az ingatlantípus, a piacra kerülő lakások 72 százalékát szinte azonnal értékesítették – közölték. A negyedéves tranzakciók adatai alapján elmondható, hogy nemcsak bővült, de fel is gyorsult az ingatlanpiac, az értékesítési idő a használt házak és lakások esetében is lerövidült az előző év első negyedévéhez képest.

A panellakásoknál országosan jelentős drágulást észlelhetünk: a fővárosi panelotthonok átlagos négyzetméterára Budán 24, Pesten 18,7 százalékkal nőtt 2022 elején – emelték ki. Budapest egész területén magasabb áron kínálták a téglaépítésű lakásokat, mint tavaly ilyenkor, Kelet- és Nyugat-Magyarországon azonban mérséklődött ezen ingatlanok átlagos négyzetméterára – tették hozzá.

Az erős kereslet következtében a Duna House a következő időszakban sem számít a nominális árak csökkenésére. Az ingatlanpiac átrendeződni látszik, az új építésűek árának jelentős növekedése miatt várhatóan egyre több lakáskereső fog használt ingatlant vagy albérletet választani, ezzel megtámasztva a befektetői kereslet alapjául szolgáló bérleti piacot is – hívták fel a figyelmet.

Rámutattak: a jelzáloghitel-piac a lakáspiaccal együtt bővült, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tényadatai és az elmúlt hónapok Duna House-becslése alapján negyedéves tekintetben ez 320 milliárd forintot jelent, amely 37 százalékos emelkedést mutat 2021 első negyedévéhez képest. Az átlagos hitelnagyság az ország minden területén nőtt a 2022. január–március közötti időszakban – a Duna House Pénzügyek adatai szerint. Hozzátették: a piaci tapasztalatok alapján a beadások száma a hitelfolyósításnál is erősebben bővült, így várhatóan a következő hónapokban is nagyon erős hitelpiaci számok érkeznek majd.

Kapcsolódó írásaink