Gazdaság

Az eljárás gyorsítására tett indítványt a Fővárosi Főügyészség

Quaestor-ügy

A Fővárosi Főügyészség az eljárás jelentős elhúzódásának elkerülése érdekében indítványt tett a büntetőjogi felelősségre vonást érdemben nem érintő ügyrészek megszüntetésére a Quaestor-ügyben – közölte Ibolya Tibor fővárosi főügyész tegnap az MTI-vel.

Az eddig lefolytatott bizonyítási eljárás alapján egyértelmű, hogy az ötvenmillió forint alatti kárt okozó bűncselekményeket érintő bizonyítás a továbbiakban jelentős időt venne igénybe. A vádemelés óta eltelt időben a szóban forgó bűncselekményekben érintett sértettek döntő többségének, 84 százalékának a büntető­eljárásban figyelembe vehető kára részben vagy teljes egészében megtérült. Ezeknél a cselekményeknél a meg nem térült kár összege a teljes vád tárgyává tett mintegy 72 milliárd forintos elkövetési érték 0,3 százaléka – összegezte a fővárosi főügyész.

Mindezek alapján megállapítható, hogy a Quaestor-ügy vádiratának negyedik vádpontjában leírt bűncselekményeknek a vád tárgyává tett további, jelentősebb tárgyi súlyú bűncselekmények mellett a terheltek felelősségre vonása szempontjából nincs jelentősége – közölte Ibolya Tibor. Az indítványról a Fővárosi Törvényszék dönt.

A Fővárosi Főügyészség a cégcsoport tulajdonosát és vezetőjét, Tarsoly Csabát és tíz társát különösen jelentős kárt okozó, bűnszervezetben elkövetett sikkasztás, csalás és más bűncselekmények elkövetésével vádolta meg, öt vádpontban 5458 rendbeli csalást és sikkasztást rótt a 11 vádlott terhére. A bírósági tárgyalás 2016. június 12-én kezdődött a Fővárosi Törvényszéken.

Kapcsolódó írásaink