Gazdaság

Továbbra is erős maradhat a kereslet a babaváró támogatás iránt

Töretlen a lelkesedés

Történetének két és fél éve alatt mintegy 1600 milliárd forintra nőtt a babaváró hitel állománya, így januárban már a teljes lakossági hitelportfólió 17 százalékát adta ez a támogatott konstrukció. A babaváró kölcsön népszerűsége töretlen, és idén is erős marad a kereslet a CIB Bank elemzése szerint.

A lakossági hitelpiac meghatározó konstrukciója lett a 2019 júliusa óta elérhető babaváró kölcsön, ugyanis a teljes lakossági portfólió második legfontosabb – az első helyen a lakáscélú hitelek állnak – termékévé lépett elő a kimutatott állomány alapján. A babaváró kölcsön meghatározó szerepét jól szemlélteti az is, hogy a bevezetése óta megkötött hitel­szerződések volumene meghaladta az 1640 milliárd forintot, így havi átlagban csaknem 53 milliárd forintnyit helyeztek ki a pénzügyi szolgáltatók.

Kiemelték, hogy az intenzív érdeklődés nem véletlen, hiszen az akár tízmillió forintos összegű, szabadon felhasználható hitel futamideje húsz év is lehet, miközben már az első gyermek megszületésével kamatmentessé válik a felvett hitel, sőt a harmadik gyermek érkezésével a teljes fennálló tartozást kifizeti az állam. Szintén nagy előny, hogy a kölcsönt 75 százalékban lakáscélú hitel önerejeként is elfogadják a bankok, tehát az otthonteremtést tervező pároknak ebből a szempontból is jelentős segítség lehet – írta a pénzintézet közleménye alapján az MTI.

Kapcsolódó írásaink