Gazdaság

Magára talál a szektor, 76,1 százalékkal nőtt a vendéglátás forgalma februárban

Folytatódik a helyreállás

Az egy évvel ezelőtti alacsony bázishoz képest februárban 76,1 százalékkal nőtt a vendéglátás forgalmának volumene, 96,7 százalékkal pedig az árbevétele – közölte lapunkkal Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait kommentálva.

A két évvel ezelőttihez képest az árbevétel 5,5 százalékkal volt magasabb – tette hozzá. Az első két hónapban így 72 százalékkal nőtt a volumen, ami jelentős gyorsulás a tavalyi negyedik negyedévi átlagos 59 százalékos növekedéshez képest. Az elemző szerint a következő hónapokban folytatódhat a szektor helyreállása, de az orosz–ukrán háború miatti óvatosság fékezheti a kilábalást.

A teljes helyreálláshoz a nemzetközi turizmus megerősödése is szükséges . A vendéglátás ugyanakkor számos nehézséggel szembesült az elmúlt időszakban: a munkaerőhiány miatt jelentősen emelni kell a béreket, az elszálló energiaárak és egyes élelmiszerek árai miatt pedig elkerülhetetlennek tűnik a két számjegyű áremelkedés – figyelmeztetett.

Kapcsolódó írásaink