Gazdaság

Háromféle kihívás az új kormány előtt

Az infláció emelkedése világszintű, a pénzromlás elleni harc elsősorban a jegybank feladata, de a maga eszközeivel a kabinet is tesz ellene

Az infláció, a költségvetési hiánycél elérése, valamint az orosz–ukrán háború negatív hatásainak mérséklése sorolhatók az új kormány legsürgősebb és legfontosabb feladatai közé. A forintárfolyamot döntően a háborúval, illetve a szankciókkal kapcsolatos fejlemények mozgatták.

Háromféle kihívás az új kormány előtt
Az erős infláció nem hazai sajátosság, a kormányzat többféle módon igyekszik féken tartani, ennek egyik módja az élelmiszerárstop
Fotó: MH/Katona László

Az új kormány számtalan feladat elé néz, ezek közül a legfontosabbak közé tartozik makrogazdasági szemszögből az infláció kérdése. Ennek mindannyian érezzük az emelkedését, ami nem magyar sajátosság, de minket ugyanúgy érint. A pénzromlás elleni harc elsősorban a jegybank feladata, de a maga eszközeivel a kormányzat is tehet azért ellene – válaszolta lapunk megkeresésére Regős Gábor, a Századvég Konjunktúrakutató makrogazdasági elemzője. Ismert, ilyen intézkedések közé sorolható a rezsicsökkentés, a hatóságilag rögzített üzemanyagárak és hétféle alapélelmiszer árának októberi szinten tartása.

Regős Gábor elmondta még, fontos továbbá a koronavírus idején felhalmozott költségvetési hiány lefaragásának folytatása is. Tavaly a költségvetési hiány a vártnál kedvezőbben alakult, a GDP 6,8 százalékát tette ki, ezt kell a háromszázalékos cél alá szorítani – szerencsére nem egy év alatt – tette hozzá Regős Gábor.

A harmadik egyensúlyi mutató, amiben szerinte javulni kell, az a folyó fizetési mérleg egyenlege, amelyre az import volumennövekedése és az energiaárak emelkedése gyakorol negatív hatást. Ide sorolhatjuk természetesen az orosz–ukrán háború negatív hatásainak mérséklését is.

Ebben az a nehézség, hogy a háború és a kapcsolódó szankciók hatásai még nem láthatóak tisztán. Mindezen szempontokat persze úgy kell érvényesíteni, hogy közben a gazdasági növekedés se sérüljön jelentősen, azaz a magyar gazdaság felzárkózása folytatódni tudjon. Természetesen ezenkívül meg lehet fogalmazni további célokat, mint az ország versenyképességének javítása vagy épp a hazai tulajdonú vállalkozások szerepének növelése – sorolta a lehetséges feladatokat.

A magyar fizetőeszköz árfolyamára vonatkozó kérdésünkre azt mondta, a befektetők alapvetően minden, az országot és annak gazdaságát érintő nagyobb hírre reagálnak, és ez leglátványosabban a forint árfolyamában csapódik le. Az elmúlt időszakban heves reakciókat is láttunk több esetben, ami a jelen kiélezett helyzetben nem csoda. Most a háborúval, illetve a szankciókkal kapcsolatos fejlemények mozgatták leginkább az árfolyamot. A rossz hírek, a nemzetközi kockázatkerülés fokozódása jellemzően gyengíti a forintot az euróhoz képest. A jogállamisági eljárás azért van rá negatív hatással, mert a források megérkezésének késlekedését eredményezheti, így a gazdaság szempontjából negatív hírt jelent.

Kapcsolódó írásaink