Gazdaság

Átadták a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala új irattárát Budapesten

Értékmegőrzés

A digitalizáció korában megváltozott az irattár jelentése, de továbbra is komoly szellemi, tudásmegőrző és jogi jelentősége van – hangsúlyozta Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) új irattárának tegnapi átadásán.

Az irattár feladata, hogy a korábbi és a mai generációk által felhalmozott tudást őrizze és átadja az utókornak – tette hozzá. Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke elmondta: az iratokat korábban több helyen, nem ideális körülmények között tárolták.

Ezeket a problémákat oldja meg a Soroksári úti raktár, amely megfelel a Magyar Nemzeti Levéltár állományvédelmi ajánlásának, védett a külső fénytől, tartható a megfelelő páratartalom és hőmérséklet, elkülönülnek a publikus és nem publikus iratok, és a digitalizáció is egyszerűen megoldott – emelte ki. A hivatal célja a hazai feltalálók, kutató-fejlesztők és innovátorok segítése, hogy találmányaikból a védett szellemi tulajdon eszköztárával gazdasági értéket hozhassanak létre – hangsúlyozta Pomázi Gyula.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom