Gazdaság

A haszonbérletet is át lehet adni

Az új törvény nagy érdeme, hogy egyablakos ügyintézést tesz lehetővé a gazdaság átengedésekor

Jövő év január elsején lép hatályba a gazdaságátadásról szóló jogszabály, amelyet röviden úgy lehetne összefoglalni, hogy főszabály szerint családon belül, egyetlen szerződéssel átadható lesz a teljes gazdaság – írta tegnap az Agrokep.hu.

Eddig is már volt lehetőség a használati jog továbbengedésére, mint például, ha közeli hozzátartozónknak vagy a saját cégünknek adtuk tovább a használatot, de a problémát az jelentette, hogy az eredeti bérlet lejártakor a kiemelt előhaszonbérleti jogosultság nem az átvevőt, hanem még az átadót (tehát az eredeti bérlőt) illeti meg – mondta Cseh Tibor András, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének megbízott főtitkára.

Hangsúlyozta: ez egy idősebb gazda visszavonulásakor aligha jelenthet vonzó alternatívát. Erre a helyzetre jelent megoldást a gazdaságátadási szerződés, hiszen a gazdaság átvevője „szerződésátruházás” jogcímén automatikusan az átadó helyébe lép a haszonbérleti szerződésben – magyarázta a főtitkár.

Szót ejtett arról is, hogy a haszonbérleten túl a legkülönbözőbb szerződések tartozhatnak még egy gazdasághoz, például egy lízingszerződés, egy termeltetési szerződés vagy egy megállapodás a közműszolgáltatóval stb. Ezek polgári jogi szerződéseknek minősülnek és a haszonbérlethez hasonlóan (ami szintén egy magánjogi jogviszony) „szerződésátruházás” jogcímén átszállnak a gazdaságátadás során.

Cseh Tibor András hangsúlyozta: „az új törvény nagy érdeme, hogy egyablakos ügyintézést tesz lehetővé a gazdaság átadásakor, tehát nem kell nekünk tíz engedéllyel tíz hatósághoz fordulni, egyszerűen csak a gazdaságátadási szerződést jóváhagyó hivatalnak kell majd benyújtanunk a megállapodásunkat.”

Legyen az akár uniós pályázat, akár nemzeti támogatás, legyen az akár még csak benyújtott pályázat, akár már létrejött támogatási jogviszony, a törvény általános jelleggel mondja ki, hogy a gazdaságátadási szerződés alapján az átvevő az átadó általános jogutódjának minősül – tette hozzá a főtitkár.

Kapcsolódó írásaink