Gazdaság

Fehéroroszország nemzeti valutás elszámolásra áll át

Kényszerintézkedés

Fehéroroszország fehérorosz rubelben fizeti a Világbankkal (WB), az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD), valamint a Nordic Investment Bankkal (NIB) szemben fennálló kötelezettségeit.

A tegnap ismertetett kormányközlemény szerint Fehéroroszország a Világbanktól, az EBRD-től, az NIB-től kapott devizakölcsönök tőkéjét és kamatait fehérorosz rubelben rendezi úgy, hogy a fizetés esedékességének a napján érvényes devizaárfolyamot veszi alapul. A közlemény szerint „ez egy kényszerintézkedés, mivel Fehéroroszországot korlátozzák abban, hogy a nyugati hitelezőkkel történő elszámolást amerikai dollárban és euróban rendezze a bevezetett szankciók miatt”.

Az EBRD hivatalosan április elején, a Világbank pedig március elején jelentette be a fehéroroszországi projektek finanszírozásának leállítását. Fehéroroszország 1992 óta tagja a Világbanknak és az EBRD-nek. Az EBRD fehéroroszországi hitelportfóliója körülbelül egymil­liárd dollár, ennek mintegy negyven százaléka állami projekt. Minszk 2010 óta működik együtt a Nordic Investment Bankkal, amellyel több hitelszerződést írt alá a közszférában történő projektek megvalósítása céljából.

Kapcsolódó írásaink