Gazdaság

Népszerű az otthon­felújítási támogatás

Tavaly óta a gyermekes családok meglévő otthonaik felújításához is vissza nem térítendő állami hozzájárulást és kedvezményes kamatozású hitelt kaphatnak

Átlépte a 205 milliárd forintot a támogatói okiratokban megítélt, vissza nem térítendő otthonfelújítási támogatások összege, és 125 ezer fölött van a beérkező kérelmek száma is – közölte Zsigó Róbert, a Miniszterelnökség családokért felelős államtitkára tegnap a Kormany.hu-n megjelent közleménye szerint.

Népszerű az otthon­felújítási támogatás
Csaknem félmillió ember lakhatási körülményeit javították az intézkedések
Fotó: MH

A számok magukért beszélnek, a nagy igénylésszám és a már leszerződött állami támogatások összege is azt bizonyítja, hogy az otthonfelújítási támogatás hathatós segítséget nyújt a családoknak, hiszen mára csaknem félmillió ember élhet Magyarországon olyan otthonban, amelyet állami támogatás igénybevételével újított fel a család – hangsúlyozta az államtitkár.

A kormány tizenöt hónapja indította el Magyarország eddigi legnagyobb otthonfelújítási programját – emlékeztetett.
Tavaly óta a gyermekes családok így nemcsak új otthonuk megvásárlásához, építéséhez, hanem meglévő otthonaik felújításához is vissza nem térítendő állami támogatást és kedvezményes kamatozású hitelt kaphatnak – magyarázta.
Zsigó Róbert rámutatott: a baloldal 2010 előtt az otthonteremtési támogatások megszüntetésével és a családtámogatások megnyirbálásával kiszolgáltatott helyzetbe hozta a gyermekes családokat, és családok százezreit sodorta adósságcsapdába a devizahitelekkel.

A Fidesz–KDNP-kormány azonban még a koronavírus-járvány időszakában is olyan támogatási formákat alkotott, amelyek biztonságosabbá, kiszámíthatóbbá teszik a családok életét, még a háború árnyékában is – hangsúlyozta.

A nemzeti kormány idén a GDP 6,2 százalékát fordítja a családokra, több mint három és félszeresét annak, amit a baloldal 2010 előtt adott – emelte ki, hozzátéve: azért dolgozunk, hogy Magyarország erős és családbarát ország legyen.

A gyerekes családoknak jelenleg is több támogatás szól: a kormány többek között bevezette a családi adórendszert és a gyed extrát, valamint folyamatosan bővíti a családi adókedvezményt. Mint kiderült: az otthonfelújítási támogatás mellett a csok, kamatmentes vagy kedvezményes kölcsönök, az áfakedvezmények, a jelzáloghitel-csökkentés és az illetékmentesség segíti a családokat az otthonteremtésben.

Kapcsolódó írásaink