Gazdaság

Az agrárium fő kedvezményezettjei a növénytermesztők voltak

Vidékfejlesztési program

Hazai és európai uniós forrásokból összesen 812,6 milliárd forint agrár- és vidékfejlesztési támogatást fizettek ki 2021-ben – derült ki az Agrárközgazdasági Intézet pénzügyi összefoglalójából.

Ezt az összeget növelte az a 28,7 milliárd forint, ami a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni jövedékiadó-visszatérítés címén érkezett a gazdálkodókhoz. Az agrár- és vidékfejlesztési támogatások 80,9 százaléka, 657,4 milliárd forint érkezett uniós forrásból, a nemzeti költségvetés pedig 155,1 milliárd kifizetését fedezte. A szántóföldinövény-termesztőknek juttatott 369,5 milliárd forint támogatás 99 százaléka az uniós költségvetésből származott.

Az állattenyésztéssel és –tartással foglalkozó termelők 166,1 milliárd forintos támogatásának 51,4 százalékát a nemzeti költségvetés terhére fizették ki. Az élelmiszeripari vállalkozások tavaly 22,3 milliárd forint támogatásban részesültek, döntően a Vidékfejlesztési program forrásaiból, a kifizetések 18 százaléka hazai, 82 százaléka uniós költségvetésből teljesült.

Kapcsolódó írásaink

Ültetvénytelepítési támogatás

ĀA Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett, ültetvények telepítését támogató felhívást a tervek szerint márciusban újranyitja az Agrárminisztérium – derült ki a tárca tegnapi sajtóközleményéből