Gazdaság

Magyarországot nem fenyegeti élelmiszerhiány

Stratégiai ágazat

A világ gabonaexport-piacának közel egyharmadát valóban az ukrán és az orosz gabonaexport adta, ám mindkét ország gabonakivitele elsősorban Észak-Afrikába és a Közel-Keletre irányul – mondta Zöldréti Attila, a Magyar Közgazdasági Társaság Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakosztályának elnöke a Novekedes.hu-nak.

Hangsúlyozta: Magyarországon nem lesz ellátási probléma, mivel hazánk mind búzából, mind kukoricából kétszer annyit termel, mint amennyi az önellátáshoz szükséges, és a többi alapvető élelmiszerből is önellátóak vagy megközelítőleg önellátóak vagyunk.

Rámutatott: amikor az orosz–ukrán háború következtében megmozdultak a piacok, a kormány elrendelte az exportbejelentési kötelezettséget, ez a rendszer jelenleg is hatékonyan működik. Hozzátette: a kormány szabályozási oldalról hatékony lépéseket tett annak érdekében, hogy biztosítsa a belpiaci ellátást. Persze a beszerzési árak változása óhatatlanul kihat a fogyasztói árakra is, de pont ezért a kormány lépéseket tett egyes termékek árának az átmeneti szabályozására is – emlékeztetett. Kiemelte: a mostani helyzet ismét rámutatott arra, hogy a mezőgazdaság és az élelmiszeripar stratégiai ágazat minden nemzetgazdaságban.

Kapcsolódó írásaink