Gazdaság

Beadhatják a gazdák a kérelmeket

Idén negyven vidék­fejlesztési jogcímhez kapcsolódóan igényelhetnek a termelők segítséget

A gazdálkodók a mai naptól május tizenhatodikáig a közvetlen támogatások keretében csaknem négyszáznyolcvanmilliárd forint támogatást igényelhetnek, a vidékfejlesztési támogatásoknál pedig a kétszázharmincmilliárd forintot is meghaladhatja a várható összes igénylés – jelentette be az Agrárminisztérium.

Beadhatják a gazdák a kérelmeket
Hektárokra lebontva is jelentős a támogatások összege
Fotó: MH/Katona László

Az egységes kérelem keretében idén negyven közvetlen támogatási és vidékfejlesztési jogcímhez kapcsolódóan nyújthatják be az igényeiket a termelők, ahol több adatszolgáltatási kötelezettséget is teljesíthetnek, valamint kifizetési kérelmet adhatnak be. Az idei évben az uniós szabályoknak köszönhetően továbbra is átmeneti időszakra kerül sor, ennek révén az eddig megszokott és megismert támogatási jogcímek vehetők igénybe. Az egységes területalapú támogatás (SAPS) és a zöldítés várható fajlagos együttes összege az elmúlt évekhez hasonlóan a forint árfolyamától függően nyolcvanezer forint körül alakulhat hektáronként.

Az Agrárminisztérium a közleményében arra is felhívta a figyelmet, hogy az egységes kérelem idén is kizárólag az Mvh.allamkincstar.gov.hu honlapon – ügyfélkapus bejelentkezést követően – az elektronikus kérelemkitöltő felületen tölthető ki, és kizárólag elektronikus úton nyújtható be. Mivel évente egyszer kötelező az ügyfélnyilvántartási adatokat érintő adategyeztetés, az ellenőrzés elvégzése nélkül az egységes kérelem benyújtása idén sem lehetséges.

Május 16-át követően a benyújtott kérelmek szankciómentes módosítására május utolsó napjáig van lehetőség, a módosítással érintett jogcímre megállapítandó támogatási összeg munkanaponkénti egyszázalékos csökkentésével járó szankciós módosítására pedig június 9-ig nyílik mód.

Idén is használható a Mobilgazda, a Magyar Államkincstár által fejlesztett mobilalkalmazás, amely révén különböző ügyfélszolgálati, -nyilvántartási, -tájékoztatási, illetve kérelembeadáshoz kapcsolódó funkciók válnak elérhetővé.

Újraindul az ammóniatermelés a péti Nitrogénműveknél

Újra termelnek ammóniát a péti Nitrogénművek Zrt.-nél. A műtrágyagyártás alapanyagaként szolgáló ammónia gyártását egy hónappal ezelőtt az ukrajnai háború okozta földgázdrágulás miatt állították le – mondta a vállalat vezérigazgatója. Fábry Eszter közölte, napi 4400 tonna készterméket állítanak elő. Továbbá hozzátette, hogy a magas energiaárak továbbra is nagy kihívások elé állítják a gyárat.

Ha a piaci környezet ezt szükségessé teszi, készen állnak a termelés csökkentésre vagy újbóli teljes leállítására. A Nitrogénművek Zrt. március 9-én jelentette be, hogy ammóniatermelését átmenetileg leállítja. Fokozatosan álltak le az üzemek, és az újraindítás is fokozatos – nyilatkozta Bige Zoltán, a társaság stratégiai igazgatója. A Nitrogénművek Zrt.-nek mintegy 15 országban több mint 700 munkavállalója van, a vállalat 90 éve működik.
(JA)

Kapcsolódó írásaink

Agrárbéke van Magyarországon

ĀA Gyurcsány-korszak nem arról volt híres, hogy a magyar családokat támogatta volna, vagy hogy odafigyelt volna az élelmiszer-előállítók érdekeire