Gazdaság

Már forgalmazzák a hazai növényházi zöldségeket

Felértékelődik a geotermikus energia

Már kaphatók friss, magyar termesztésből származó tavaszi zöldségek a magyarországi áruházakban – jelentette be a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tegnap az MTI-vel.

Már forgalmazzák a hazai növényházi zöldségeket
A magyar termelők kínálata jobb minőségű az importnál
Fotó: MH/Katona László

A magyar termelők zöldségkínálata jobb minőségű, mint a behozatal, és az élelmiszer-egészségügyi biztonságuk is igen magas – emelte ki a NAK. A hajtatott paprika-, paradicsom- és uborkakultúrákban akár kilencven százalékban biológiai növényvédelmet alkalmaznak, vagyis a természetes ellenségeikkel védik a károsítókat. A növényházi gazdálkodásnak köszönhetően hosszabb a friss zöldség szezonja, a szabadföldi termesztést az éghajlati adottságok jobban korlátozzák. Az 1,7 millió tonnás magyar zöldségtermelésnek csaknem negyede származik zöldséghajtatásból, körülbelül kétezerhatszáz hektár területen.

A legfontosabb hajtatott zöldségfajta itthon ezerötszáz hektárral a paprika, majd a salátafélék, a paradicsom és az uborka. A hajtatási területek 77 százaléka Dél-Magyarországon, 13 százaléka Közép-Magyarországon található. A közlemény szerint a növényházak az időjárási szélsőségek miatt egyre fontosabbak lesznek, hiszen szabályozott vízellátást, fény- és hőhatást biztosítanak. Belföldön egyharmaduk fűtött, de a geotermikus energia hasznosításával ez az arány jelentősen növelhető – hangsúlyozták. Az energiaválság közepette Magyarország számára nagy előnyt jelentene a nemzetközi versenyben, ha erre alapozva bővíthetné a növényházi termelést.

Kapcsolódó írásaink