Gazdaság

Felértékelődött az önálló élelmiszer-ellátás szerepe

Jelentős szerepe van az üzemanyagok ársapkájának, illetve a háztartásokat érintő rezsicsökkentésnek, de tartós megnyugvás a konfliktus rendezésével várható

Nincs közvetlen összefüggés az olaj ára és a forintárfolyam között, erre a legjobb példa a járvány eddigi két éve. Ez és az orosz–ukrán háború is felértékelte viszont a mezőgazdaságot és az élelmiszeripar fontosságát. Idehaza nem várható fennakadás az ellátásban.

Felértékelődött az önálló élelmiszer-ellátás szerepe
Az eddigi ütemmel nem várható fennakadás az ellátásban
Fotó: MH/Katona László

Az olaj ára és a forintárfolyam között nincs közvetlen kapcsolat, amennyiben a kettő között együttmozgást látunk, az inkább annak köszönhető, hogy azonos mögöttes ok vezérli mindkettőt – mondta el lapunk megkeresésére Regős Gábor, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. makrogazdasági üzletágának vezetője. Az olaj árát normális esetben leginkább a kereslet-kínálati viszonyok határozzák meg és nem a piaci várakozások, míg a forint árfolyamában inkább a piaci értékelésnek és a monetáris kondícióknak van szerepük.

Példaként tekinthetjük azt, hogy a koronavírus első hulláma idején az olaj ára a kereslet bezuhanása miatt összeomlott, ezt azonban nem követte a forint érdemi erősödése. Ugyanígy az olajár ezt követő emelkedésével sem járt együtt a forint gyengülése – magyarázta Regős Gábor.

Az élelmiszerekkel kapcsolatban azt mondta, ezek esetében nehéz lenne olyat kiemelni, aminél nem várható további drágulás, hiszen az előállításukhoz vagy a szállításukhoz szükséges energia, műtrágya vagy üzemanyag. Amiben különbség lehet, az a kínálati tényezők változása: amely termékek (mint a búza) esetében Ukrajna jelentős termelőnek számított, ott kockázatot jelent a termés egy részének kiesése, ez pedig az átlagosnál nagyobb áremelkedést idézhet elő.

Ugyanakkor Magyarországon pont ezért vezettek be exportkorlátozást, hogy ne adják el a kereskedők külföldön magasabb árért az itthon megtermelt mennyiséget teljes egészében. Tekintettel arra, hogy Magyarország inkább exportál élelmiszereket, mint importál, ezért fennakadás nem várható az élelmiszer-ellátásban, amennyiben a hazai termelés tartani tudja az eddigi ütemet, bár az árak természetesen az eddigieknél is magasabbak lehetnek. Viszont a mostani helyzetből is látszik, hogy mennyire fontos feladat a mezőgazdaság és az élelmiszeripar fejlesztése, hiszen nem előnyös, ha egy ország élelmiszer-ellátása jelentős mértékben függ más országoktól.

A kormányzati árstopok a drágulást részben tudják ellensúlyozni. Az élelmiszereknél az árstop nem terjed, nem is terjedhet ki minden élelmiszerre, egyrészt annak adminisztratív vonzata miatt, másrészt mert akkor a kínálatnak a gazdaságtalan termelés okán bekövetkező szűkülése miatt esetlegesen élelmiszerhiány alakulhatna ki – magyarázta Regős Gábor. Ennél nagyobb szerepe van az üzemanyagok ársapkájának, valamint a háztartási energia hatósági árának. Hosszabb távon azonban inkább a piaci folyamatok megnyugvása, az energiaárak normalizálódása oldhatja meg a problémát, törekedni kell az esetleges piaci erőfölénnyel való visszaélés korlátozására.

Kapcsolódó írásaink