Gazdaság

Határokon átvezető biciklis túrák

Két év kihagyás után újraindul a határon átnyúló kerékpártúrákat támogató pályázat. Ötven-hatvan szervező nyerhet akár félmillió forint vissza nem térítendő forrást a környezetbarát közlekedési módot népszerűsítő túrák megrendezéséhez.

A járványhelyzet miatt az elmúlt két évben a kezdeményezés szünetelt, azonban 2022-ben minden korábbinál nagyobb, 28 millió forintos keretösszegből valósulhatnak meg biciklis programok – jelentette be tegnap az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A Kerékpárral 7 határon át pályázat első kiírása ötmillió forintos keretösszeggel 9 esemény létrejöttét segítette 2015-ben.

A 2019-es felhívás már 23 millió forinttal járult hozzá 66 túra szervezési költségeihez. Hangsúlyozták, az újjáéledő programsorozat a szomszédos országokkal és magyarlakta területeikkel fenntartott társadalmi és idegenforgalmi kapcsolatok erősítését is célozza, emellett a biztonságos közlekedésre nevelést, a gyakorlati kerékpár-használati ismeretek megszerzését, a csoportos kerékpározás kultúrájának terjedését is ösztönzi.

A hazai és határon túli egyesületek, alapítványok, önkormányzatok vagy intézményeik április 25-éig nyújthatják be pályázataikat a KTI Közlekedéstudományi Intézet honlapján. A vezetett túrákon biztonságos közegben kapcsolódhatnak ki azok is, akik csak most kezdenék használni az egyre bővülő hazai bicikliút-hálózatot.

Kapcsolódó írásaink