Gazdaság

Palkovics: A magyar autóbuszgyártás ismét exportképes

Hatvan darab elektromos autóbusz beszerzését jelentették be pénteken a zalaegerszegi ZalaZONE tesztpályán a Volánbusz Zrt sajtótájékoztatójának keretében. A BYD Europe 48 darab járművet állít forgalomba Győrben, Zalaegerszegen, Szolnokon, Szegeden és Egerben, Székesfehérvárra pedig 12 darab Ikarus 120e típusjelű autóbusz érkezik várhatóan idén ősztől.

Palkovics: A magyar autóbuszgyártás ismét exportképes
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a zalaegerszegi ZalaZONE tesztpályán a Volánbusz Zrt sajtótájékoztatóján
Fotó: MH/Purger Tamás

Hosszú idő után ismét van magyarországi autóbuszgyártás négy társaság jóvoltából, amelyek mára nemcsak a hazai igényeket képesek ellátni, de exportképesek, a világpiacon is megállják a helyüket – mondta az eseményen Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. A magyar utakon nyolcezer autóbusz fut, ezek közül kétezret már korszerűbbre cseréltek, további hatezer járművet lehetőség szerint Magyarországon gyártott buszokkal szeretnék felváltani – tette hozzá.

Hazánk a régióban elsőként iktatta törvénybe azt a vállalást, hogy 2050-re karbonsemlegessé válik, ennek a folyamatnak egyik lényeges eleme a közlekedés károsanyag-kibocsátásának csökkentése – emlékeztetett.

Hatvan darab elektromos autóbusz beszerzését jelentették be pénteken a zalaegerszegi ZalaZONE tesztpályán a Volánbusz Zrt sajtótájékoztatóján
Hatvan darab elektromos autóbusz beszerzését jelentették be pénteken a zalaegerszegi ZalaZONE tesztpályán a Volánbusz Zrt sajtótájékoztatóján
Fotó: MH/Purger Tamás

Pafféri Zoltán, a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója közölte: a hat megyeszékhelyre szánt új elektromos buszok gyártására a BYD Europe és az Ikarus nyerte el a közbeszerzési eljárást hat ajánlattevő közül.

A közlekedés zöldítését szolgáló Zöld Busz Programnak köszönhetően száz darab elektromos busz beszerzésére van lehetőség, ezek közül negyven már forgalomba állt a budapesti agglomerációban, a további hatvan gyártására a BYD Europpal és az Ikarusszal kötöttek szerződést a zalaegerszegi rendezvényen. Az együttesen 8,6 milliárd forint értékű járművek árának nyolcvan százalékát a kormányzati támogatás fedezi a Zöld Busz Program keretében – ismertette az elnök-vezérigazgató.

Weingartner Balázs, a Magyar Autó–Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. (HUMDA) elnök-vezérigazgatója arról beszélt, hogy a társaság a Zöld Busz Program mentoraként a kereslet és a kínálat egyeztetésével foglalkozik, és menedzseli az együttműködést a piaci szereplőkkel.

Vigh László, Zala megye 1. számú választókerület parlamenti képviselője, miniszteri biztos jelezte: a kormány ötvenmilliárd forintos tenderrel további 350 elektromos autóbusz beszerzésére ad lehetőséget a városoknak.

Az országszerte forgalomba álló járműveket kivétel nélkül magyar, illetve Magyarországon termelőkapacitást fenntartó gyártók szállítják
Az országszerte forgalomba álló járműveket kivétel nélkül magyar, illetve Magyarországon termelőkapacitást fenntartó gyártók szállítják
Fotó: MH/Purger Tamás

Az országszerte forgalomba álló járműveket kivétel nélkül magyar, illetve Magyarországon termelőkapacitást fenntartó gyártók szállítják. Az Ikarus 120e tizenkét méteres, alacsony padlós, kéttengelyes, elektromos meghajtású autóbuszok 86 utas egyidejű szállítására alkalmasak, és egy feltöltéssel  háromszáz kilométert képesek megtenni. A buszok gyártása során a magyar hozzáadott érték meghaladja az 55 százalékot. A több mint 125 év buszgyártói múlttal rendelkező Ikarus teljes megújuláson ment keresztül.

A tervezési és gyártási folyamatokat továbbra is kizárólag magyar szakemberek végzik, az elektromos buszok mechanikai, elektromos és szoftverfejlesztése is egyaránt hazai mérnökök munkája és a járművek az Ikarus székesfehérvári gyárában készülnek. Az elektromos járművek zajterhelése alacsonyabb hagyományos társaiknál, károsanyag-kibocsátásuk pedig lokálisan zéró.

Kapcsolódó írásaink