Gazdaság

Élénkül Budapest belvárosának lakáspiaca és a rövid távú lakáskiadás

Erősödő ingatlanpiac

A koronavírus-járvány egyértelmű vesztese Budapest belvárosa és a rövid távú lakáskiadás volt, azonban a turizmus újraindulásával párhuzamosan a belső kerületek ingatlanpiaca is megélénkült, és az Airbnb ismét vonzó alternatívává válhat a befektetési célú vásárlók számára – közölte lapunkkal az OTP Ingatlanpont.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján idén januárban 324 ezer vendégéjszakát töltöttek el a fővárosban a bel- és külföldi turisták, ami egy év alatt hatszoros bővülés. Laczi Csaba, az OTP Ingatlanpont budapesti régióvezetője közölte: elsősorban a külföldi vendégek körében lettek ismét keresettek a rövid távra bérbevehető szálláshelyek, ennek köszönhető, hogy a lakástulajdonosok részben visszatérnek a rövid távú lakáskiadáshoz, valamint ismét megjelentek a befektetési célú vásárlók a belvárosban.

Ingatlanpiaci szempontból a rövid távra bérelhető ingatlanok iránti vendégigény növekedése elősegítheti a lakáspiaci forgalom erősödését is – mutatott rá. A rövid távú bérbeadás megtérülés szempontjából is jó lehetőség, hiszen ezzel éves szinten akár 60–80 százalékkal magasabb bevétel realizálható, mint hosszú távú kiadással, illetve a két hasznosítási forma kombinálható is egymással – mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. A járvány esetleges erősödése mellett azonban további, nehezen megítélhető körülmények is befolyásolhatják a piacot – figyelmeztetett.

Kapcsolódó írásaink