Gazdaság

A tudatos adatgazdálkodás stratégiai fontosságú

Az adatalapú, modern technológiákat alkalmazó, értékteremtő munka képes biztosítani a magyar agrárium versenyképességét – mondta Feldman Zsolt

A magyar agrárium rendszerváltás utáni legnagyobb modernizációs hullámát indítottuk el, csak tavaly 1100 milliárd forint értékben írtunk ki technológiai megújításokhoz, fejlesztésekhez kapcsolódó pályázatokat – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az Agrárközösség Kft. Precíziós mezőgazdaság című rendezvényén tegnap Kecskeméten.

A tudatos adatgazdálkodás stratégiai fontosságú
A magyar kormány csaknem megháromszorozta a vidékfejlesztési forrásokat
Fotó: MH/Purger Tamás

Az elmúlt időszakban a kormány megháromszorozta a vidékfejlesztési forrásokat – emlékeztetett Feld­man Zsolt. Kiemelte: csak tavaly 1100 milliárd forint értékben írtak ki technológiai megújítást célzó pályázatokat, és a konstrukciókat úgy alakították ki, hogy ne csak az egyszerű fejlesztés lehetőségét biztosítsák az érintetteknek, hanem egyfajta technológiai léptékváltás irányába is tereljék őket.

Az államtitkár a gazdálkodói vagy kormányzati szinten stratégiai fontosságúvá váló tudatos adatgazdálkodásról és a vidékfejlesztési források bővüléséről is beszélt. Azok tudnak a nyertesei lenni ennek a mostani, embert próbáló időszaknak, akik modern technológiákat alkalmaznak – tette hozzá.

A modernizáció nem csak a technológiai értelemben véve fontos – mondta, és azokról a szabályozási változtatásokról is beszélt, amelyek a családi gazdaságokra, az osztatlan közös tulajdon kimérésére vagy éppen az öntözéses gazdálkodásra vonatkoznak. Közölte: ahol lehetett, a maguk eszközeivel csökkentették a modernizáció gátjait.

A termelési adatok majdnem annyit érnek, mint a gépek és a technológiák: minél előbb át kell állni az adatalapú gazdálkodásra, ami a jövőben alapfeltétele lehet az agrártámogatásoknak – figyelmeztetett Feldman Zsolt. Aki időben felkészül, az helyzeti előnyhöz jut; az adat ugyanis vagyonelemmé vált – mutatott rá. Hozzátette, hogy a modernizációs programban a precíziós átállás ösztönzése a „zászlóshajó projekt”, és megemlítette, hogy csak márciusban a precíziós pályázatoknál ötvenmilliárd forint értékben hagynak jóvá támogatási kérelmeket.

Arról is beszélt, hogy a magyar agráriumban az adatalapú gondolkodás évtizedes hagyományokra nyúlik vissza, és a digitális agrárstratégia 2019-es elindulását követően komoly fejlődésnek indult. Az adatalapú, modern technológiákat alkalmazó, értékteremtő munka képes biztosítani a magyar agrárium versenyképességét, éppen ezért a digitalizációnak valamennyi mezőgazdasági ágazatban kiemelt szerepet kell biztosítani – hangsúlyozta az államtitkár.

Kapcsolódó írásaink