Gazdaság

Varga Mihály: A magyar gazdaság erősebb és ellenállóbb, mint korábban

Magyarország lényegesen erősebb, mint az elmúlt évtized elején: a gazdasági növekedés az uniós élmezőnyben, egymillióval több embernek van munkája, a családok megtakarításai és az állami vagyon is jelentősen emelkedtek – jelentette ki Varga Mihály a Nemzeti Közszolgálati Egyetem konferenciáján. A pénzügyminiszter kiemelte: a jelenlegi kormány garancia arra, hogy Magyarország megőrzi békéjét és nem a magyar emberek fizetik meg a háború árát.

Varga Mihály: A magyar gazdaság erősebb és ellenállóbb, mint korábban
Varga Mihály
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A jelenlegi időszak a kihívások kora, a vírus, az illegális migráció, a demográfiai kihívások mellett az orosz-ukrán konfliktus hatásaival szemben is hatékonyan kell védekeznünk - hangsúlyozta Varga Mihály kiemelve: ehhez jó alapot ad, hogy az elmúlt 12 év munkájával a magyar gazdaságnak sikerült az uniós szégyenpadról az élmezőnybe lépni.

A tárcavezető emlékeztetett: a magyar gazdaság tavaly rekordmértékű, 7,1 százalékos növekedést ért el, a foglalkoztatottak száma elérte a 4,7 milliót, a munkanélküliség 4 százalék alá javult, az átlagbérek kétszeresére nőttek 2010 óta. A családok kezében lévő államadósság arányát 3 százalékról 25 százalékra, a külföldiek kezében lévőt 60 százalékról 30 százalékra javította a kormány - sorolta a pénzügyminiszter.

Mint mondta: a stabilitást erősíti, hogy 2010 óta az állami vagyon 11 ezer milliárd forintról 19 ezer milliárd forintra, a családok megtakarításai 20 ezer milliárdról 60 ezer milliárdra emelkedtek. Az Eurostat adatai szerint Magyarország a relatív fejlettségi szintet tekintve mára visszaelőzte Szlovákiát és - történetében először - megelőzte Portugáliát, ez azt jelenti, hogy a magyar gazdaság gyorsabban és sikeresebben jutott túl a válságon - emelte ki a pénzügyminiszter.

Mint fogalmazott: a kormány célja most az, hogy megvédje a magyar embereket a háború hatásaitól, ezért már hetekkel korábban döntött a benzinárstop, az élelmiszerárstop, a kamatstop és a rezsicsökkentés fenntartásáról.

Az áremelkedéssel szemben segítséget jelent az is, hogy a kormány visszaadta a gyermeket nevelőknek a tavaly befizetett szja-t, visszaépítette a 13. havi nyugdíj teljes összegét és adómentességet adott a 25 év alattiaknak.

Kapcsolódó írásaink