Gazdaság

Kilenc éve töretlenül nőnek a reálkeresetek

A bérminimumok jelentős emelkedésének és a munkaerőpiac feszesedésének eredményeképpen 2022-ben éves szinten is két számjegyű bérnövekedés várható

Az ötödével magasabb minimálbér és az ágazati béremelések húzták az átlagkereset 13,7 százalékos januári növekedését. Elsősorban a 25 év alattiak szja-mentessége miatt a kedvezmények figyelembevételével számított nettó átlagkereset 14,8 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Magyarországon rekordokat dönt a foglalkoztatás, és egyre inkább megéri munkát vállalni – kommentálta a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatait az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Kilenc éve töretlenül nőnek a reálkeresetek
A magasabb jövedelem nagyobb vásárlóerőt is generál a piacon
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Idén januártól a minimálbér kétszázezer forintra emelkedett, így már magasabb, mint a Gyurcsány–Bajnai-kormányok idején az átlagbér volt. A nagyobb fizetések többletköltségeit a munkát terhelő adók 750 milliárd forint összértékű csökkentése ellentételezi a vállalkozások számára – írta az ITM tegnapi sajtóközleményében. A családi adó-visszatérítés és a fiatalok szja-mentessége is több pénzt hagy az embereknél.

Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár kiemelte: „A hazai reálkeresetek a vírusválság dacára 109 hónapja megszakítás nélkül emelkednek. Idén januárban a bruttó keresetek több mint 126, a családi kedvezménnyel számolt nettó keresetek pedig közel 139 százalékkal voltak magasabbak, mint 2010 elején. A bérminimumok jelentős megemelésének és a munkaerőpiac feszesedésének eredményeképpen 2022-ben éves szinten is két számjegyű béremelkedés várható.”

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője kommentárja szerint az adatok tehát egyértelműen alátámasztják azon várakozásukat, hogy idén bőven két számjegyű (15 százalék körüli) bérnövekedést láthatunk majd, köszönhetően a bérrendezéseknek, a minimálbér-emelésnek és a munkaerőhiánynak. A háború ellenére továbbra is úgy látják, hogy nem lesz komolyabb törés a bérdinamikában. Vagyis további erős bérkiáramlásra számíthatunk nemzetgazdasági szinten. Ezzel szemben azonban a vásárlóerő-növekedés jóval visszafogottabb lesz, hiszen ebben az évben az infláció mértéke meghaladhatja a 9 százalékot, így a reálbérek nagyjából 5–6 százalék körüli növekedésével számolnak.

Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője lapunknak küldött kommentárjában kifejtette: ennek az erősödő alapfolyamatnak, az szja-visszatérítésnek, a hathavi fegyverpénznek és több egyszeri transzfernek köszönhető idén, hogy a nettó bérek érdemben el fognak szakadni a bruttó szinttől, és még a várható erőteljes inflációt figyelembe véve is nyolc százalék feletti éves nettó reálbér-növekedés lehet 2022-ben, ami jelentős fogyasztásélénkítő erővel bír, támaszt adva az idei GDP-nek fogyasztási oldalról.

Kapcsolódó írásaink

Jobban nőttek a költségvetési kiadások

ĀA bevételek alakulását jelentősen befolyásolják a koronavírus-járványra tekintettel bevezetett munkaadói kedvezmények, a magasabb bérkiáramlás és az átlagkereset