Gazdaság

Továbbra is csúcson a foglalkoztatás

A bértámogatások, adócsökkentések, a törlesztési moratórium szintén hozzájárult a munkahelymegőrzéshez

A kormány teljesítette munkaerőpiaci vállalását, egymillióval többen dolgoznak a 2010-hez képest, és a mintegy 4,7 millió foglalkoztatotti létszám állandósulni látszik – hangsúlyozta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára pénteken az M1-en a KSH februári adatait értékelve.

A februári számokból látszik, hogy a munkaerőpiac kilábalt az egy évvel ezelőtti helyzetből – mondta Bodó Sándor. A foglalkoztatási ráta 74 százalék, és nyolcvan százaléknál már teljes foglalkoztatottságról lehet beszélni – hívta fel a figyelmet. Tavasszal több ágazatban növekszik a foglalkoztatottság, ez a regisztrált álláskeresők számának csökkenését eredményezi majd – tette hozzá.

A 3,8 százalékos magyar munkanélküliségi ráta az Európai Unióban a hatodik legjobb adat, az uniós átlag hét százalék közelében van – hangsúlyozta.

Magyarország a pandémia alatt a munkahelyek megőrzését támogatta, ez hozta meg azt az eredményt, hogy alacsonyabb a munkanélküliségi ráta, mint ahol az alanyi támogatás mellett döntöttek – emelte ki. A 24-25 év alatti fia­taloknál 2010-ben harminc százalék volt a munkanélküliségi ráta, mostanra ez tíz százalék alá csökkent – tette hozzá.

Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője kommentárjában kifejtette: a munkaerőpiac stabilan visszatért a pandémia előtti állapotába, a feszesség és foglalkoztatottság új csúcson, az aktivitási ráta rekordkö­zeli szintje alapján egyre többen térnek vissza a munkaerőpiacra, a gazdaság munkahelyteremtési képessége erős, a betöltetlen álláshelyek száma alapján pedig magas kereslet mutatkozik a munkaerő iránt. Kiemelte: várakozásuk szerint idén 3,2 százalék lehet az átlagos munkanélküliségi ráta.

A kormány munkahelyvédelmi intézkedései, a bértámogatások, az adócsökkentések, a vállalati és lakossági törlesztési moratórium hozzájárultak a munkahelymegőrzéshez és ahhoz, hogy a jelenlegi munkaerőpiaci válság kisebb amplitúdójú volt, mint az egy évtizeddel korábbi – állapította meg az elemző.Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint a munkanélküliségi ráta javulása nem csak statisztikai változást mutat, hiszen a foglalkoztatottak száma nagyobb mértékben tudott növekedni, mint a gazdaságilag aktívak száma, így valós munkaerőpiaci erősödésről beszélhetünk. A munkaerőpiaci helyzet továbbra is kedvező a gazdasági növekedés szempontjából, így egy feszes, a béreket és az inflációt felfelé hajtó munkaerőpiaci helyzettel számolunk 2022 folyamán.

Kapcsolódó írásaink