Gazdaság

Több mint 1500 milliárdnyi otthonteremtő támogatás

Forgalomélénkítő csok

A hazai lakáspiacnak az utóbbi években támaszt nyújtott az állami lakástámogatási rendszer, vagyis a családi otthonteremtési kedvezmény, amelynek részesedése a használt lakások piacán növekedett – tájékoztatott közleményében tegnap az Ingatlan.com.

A csok-ot 2015 közepén vezették be,  összességében a vissza nem térítendő és visszafizetendő támogatások összege 1533 milliárd forintot tett ki 2021 végéig. A támogatások a legtöbb esetben a továbblépést segítették lakhatási szempontból, amihez a családok a meglévő otthonuk árát is beforgatták a következő vételárába. Folyamatos bővítésére azért is szükség volt, mert a támogatások hatását beárazta a piac. A támogatások aránya 2016 és 2019 között 11-12 százalékos volt, ami 2021 óta 17-19 százalékra növekedett. A jövőre nézve a csok az új lakások piacán kaphat nagyobb hangsúlyt a lakásépítések várható növekedése miatt.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom