Gazdaság

Negyvenöt százalékos tulajdont szerzett az állam az Aegon és az Union Biztosítóban

Sikeres tranzakció után a magyar állam 45 százalékos tulajdont szerzett az Aegon Biztosítóban és az Union Biztosítóban - közölte a Pénzügyminisztérium (PM) pénteken.

A kormány célja világos: a közvagyont nem csökkenteni, hanem gyarapítani kell, a stratégiai vagyonelemeket vissza kell szerezni állami tulajdonba.

Magyarország számára ez a befektetés kivételesen előnyös, ugyanis a két biztosító részesedése együttesen közel 20 százalék a hazai biztosítási piacon, éves díjbevételük 240 milliárd forint, így a két cég együtt piacvezetővé válik a szektorban.

2002 és 2010 között a baloldali kormányok nagyjából 190 társaság állami tulajdonhányadát értékesítették 750 milliárd forint értékben. A kormány 2010-ben véget vetett az állami vagyon kiárusításának, és a korábbi pazarló rendszert átgondolt vagyonpolitika váltotta fel.

Az állami vagyon értéke azóta 11 650 milliárd forintról 20 ezer milliárd forintra növekedett, amely 67 százalékos növekedést jelent.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom