Gazdaság

Rendkívüli támogatási csomag a magyar agráriumnak

Az Agrárminisztérium a Magyarországnak jutó közel 6,4 milliárd forintot a hónapok óta nagy bajban lévő állattartók megsegítésére fogja fordítani

Magyarország csaknem 6,4 milliárd forint összegben részesül az összesen ötszázmillió eurós válságkezelési csomagból; agrárdiplomáciai siker, hogy amíg az unió mezőgazdasági termelésének 2,1 százalékát adja az ország, addig a rendelkezésre álló források közel 3,4 százalékát sikerült megszerezni – mondta Nagy István agrárminiszter a tárca közleménye szerint.

Rendkívüli támogatási csomag  a magyar agráriumnak
Nagy István: A bizottság enyhít a szántóföldi kultúrák termesztéséhez előírt zöldítési követelményeken
Fotó: MH/Katona László

Mint kiderült, az Európai Bizottság március 23-án hozta nyilvánosságra a több elemből álló uniós válságkezelési csomag részleteit, amely a megnövekedett inputköltségek és az orosz–ukrán háború miatt nehéz helyzetbe került mezőgazdasági ágazatok támogatását célozza.

A javaslat legfőbb eleme egy összesen ötszázmillió euró összegű rendkívüli támogatási csomag, amelyet a tagállamok a leginkább bajban lévő mezőgazdasági ágazatok támogatására fordíthatnak. Magyarország közel 17 millió euró, mintegy 6,4 milliárd forint összegben részesül a válságkezelési csomagból. „Agrárdiplomáciai siker, hogy amíg az unió mezőgazdasági termelésének 2,1 százalékát adjuk, addig a források csaknem 3,4 százalékát sikerült megszerezni, ami a nyolcadik legmagasabb összeg a huszonhét tagállamból” – hangsúlyozta a tárcavezető.

Az Agrárminisztérium a Magyarországnak jutó közel 6,4 milliárd forintot a hónapok óta nagy bajban lévő állattartók megsegítésére fogja fordítani – hangsúlyozta az agrárminiszter a közlemény szerint.

A tegnap bejelentett csomag másik fontos eleme, hogy a bizottság az év végéig átmeneti jelleggel enyhít a szántóföldi kultúrák termesztéséhez előírt zöldítési követelményeken – hangsúlyozta Nagy István. Ennek keretében a parlagként bejelentett területeken megkötés nélkül termeszthető bármilyen, egyébként termeszthető növénykultúra – tette hozzá. Kiemelte: az ilyen terület önálló kultúraként a terménydiverzifikációs követelmény teljesítésénél is figyelembe vehető lesz, függetlenül attól, hogy a nem parlagként bejelentett területen esetleg ugyanazt a kultúrát termeszti a gazdálkodó. Sőt, ezek a parlagként bejelentett, de valójában termelésbe vont területek ökológiai célterületként (EFA) is elszámolhatóak lesznek.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom