Gazdaság

A háború miatt bizonytalanul alakul a folyó fizetési mérleg

Negyedéves hiány

A tavalyi negyedik negyedévben a folyó fizetési mérleg hiánya 2,45 milliárd euró volt, ami 2241 millió euró romlás az egy évvel ezelőttihez képest.

A tőkemérleggel együtt a külfölddel szemben 574 millió euró nettó finanszírozási igény keletkezett az egy évvel korábbi 584 millió euró többlettel szemben. A szezonális hatások kiszűrésével a külső finanszírozási igény 445 millió euró volt, a negyedéves GDP –1,1 százaléka – ismertette tegnap Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője.

A külkereskedelmi mérleg romlását tükrözve jelentősen, 2142 millió euró hiányra romlott az áruk egyenlege az egy évvel ezelőtti kilencmillió euró többlethez képest, ezzel szemben a szolgáltatások – ezen belül az idegenforgalom és szállítási szolgáltatások – fokozatos helyreállása és az egy évvel korábbi alacsony bázis miatt a szolgáltatások egyenlegének többlete 857 millió euróról 1243 millió euróra emelkedett.

Az orosz–ukrán háború miatt igen jelentős bizonytalanság övezi a folyó fizetési mérleg alakulását: többek között a meredeken emelkedő energiaárak, másfelől a bizonytalanná váló külső kereslet, a vásárlóerő romlása a főbb exportpiacainkon és a beszállítói láncok megszakadása.