Gazdaság

Téves információkkal manipulálják a közvéleményt

Európa energiaigényének jelentős részét orosz importból fedezi. A beszerzések rövid távon nem helyettesíthetők, így azok korlátozásának súlyos gazdasági és társadalmi következményei lennének. Az elmúlt hetekben mégis számos politikus és vállalatvezető torzított nyilatkozatokkal próbálta a szankciók irányába terelni a közvéleményt – írta szerdai sajtóközleményében a Századvég Alapítvány.

Téves információkkal manipulálják a közvéleményt
Dobrev Klára egy interjúban azt mondta, hogy az európai gáztartalékok egy évre elegendőek, holott az európai tárolók töltöttségi szintje rendkívül alacsony, a rendelkezésre álló gázmennyiség mindössze néhány heti igény kielégítésére lenne elegendő
Fotó: MH

Az Európai Unió földgázfogyasztásának negyven százalékát orosz import fedezi. Az unió infrastrukturális adottságai és a világpiaci helyzet rövid távon nem teszik lehetővé Oroszország kiváltását.

Az elmúlt hetekben mégis több politikus és vállalatvezető az adatok és a következmények elferdítésével próbálta a szankciók támogatásának irányába terelni az európai közvéleményt.

Az Európai Bizottság energiaügyi biztosa, Kadri Simson úgy fogalmazott: „Tanulmányok szerint az emberek minden tagállamban készek személyes áldozatokat hozni a magasabb energiaárak elviselésével és esetenként a vállalatok versenyképességének csökkenésével azért, hogy Európa megmutassa az agresszornak, hogy hol a helye.”

Mint kiderült, a valóságban azonban másfél hét nem elegendő egy európai szintű kutatás elvégzéséhez, a háború előtti európai szintű kutatások pedig azt mutatták, hogy az európaiak egyre jobban tartanak az energiaárak emelkedésétől, ami a szankciók kiterjesztésének borítékolható következménye. A közleményből az is ismeretes, hogy a téves információk a magyar közéletben is megjelentek.

A megkérdezettek elsöprő többsége nem ért egyet azzal, hogy el kellene zárni a hazánkba érkező orosz gázt
A megkérdezettek elsöprő többsége nem ért egyet azzal, hogy el kellene zárni a hazánkba érkező orosz gázt
Fotó: Századvég

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció Európai Parlamenti képviselője egy interjúban azt mondta, hogy az európai gáztartalékok egy évre elegendőek, holott az európai tárolók töltöttségi szintje rendkívül alacsony, a rendelkezésre álló gázmennyiség mindössze néhány heti igény kielégítésére lenne elegendő.

Fontos megjegyezni, hogy az energetikai szankciókat támogató politikusok félrevezető nyilatkozatai súlyos károkat okozhatnak az Európai Uniónak, a szankciók tényleges bevezetése pedig gazdasági válságot, ellátási nehézségeket és drasztikusan növekvő inflációs nyomást eredményezne.

Kapcsolódó írásaink