Gazdaság

Újabb alapkamat-emelés és inflációs várakozások

Hétindító

Kedden kamatdöntő ülést tart a jegybank monetáris tanácsa, illetve csütörtökön döntés születik az egyhetes betéti kamatról, valamint megjelenik az új Inflációs jelentés is – mondta lapunknak Regős Gábor, a Századvég Konjunktúrakutató makrogazdasági üzletágának vezetője.

Úgy vélekedett, az előző havi kamatdöntéshez, illetve az előző negyedéves Inflációs jelentéshez képest az inflációs helyzet romlott: a forint a háború közvetlen környezetét jelentő nem eurózóna országok valutájához hasonlóan gyengült, az energiaárak emelkedtek, az ellátási láncok szakadozása pedig további felfelé mutató kockázatokat jelent itthon, a közvetlen régiónkban és az unióban is.

Éppen ezért a mostani ülésen és az egyhetes betéti kamatról szóló döntésnél is szigorítás várható. Figyelembe véve, hogy a jegybanki vezetés korábban azt kommunikálta, hogy az alapkamat fokozatosan megközelíti az egyhetes betéti kamatot, előbbi esetében nyolcvan, míg utóbbi esetében harminc bázispontos emelésre számítunk. Csütörtökön a jegybank új Inflációs jelentését mutatják be.

A bizonytalanságra való tekintettel a jegybank már előző, 2021. decemberi előrejelzésében is intervallumot adott meg az infláció és a GDP vonatozásában. Az idei prognózist a háborús helyzet miatt várhatóan negatív irányba módosítják, várakozásunk szerint az 5,0-5,5 százalékos sávba – írta Regős Gábor. A jegybank inflációs előrejelzése decemberben 4,7-5,1 százalék volt 2022-re és 2,5-3,5 százalék 2023-ra. Ezek becslésünk szerint rendre 6,8-7,5, illetve 4,5-5,0 százalék közé emelkedhetnek.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom