Gazdaság

Megújult meg a Szalézi Oratórium és Tartományfőnökség épülete

2010 óta 3000 templom épült vagy újult meg nemcsak Magyarországon, hanem a Kárpát-medence magyarlakta területein is – jelentette ki Varga Mihály a Szalézi Oratórium és Tartományfőnökség épületének átadó ünnepségén. A beruházás a kormány 2,2 milliárd forintos támogatásával valósult meg.

A pénzügyminiszter kiemelte: a kormány kiemelt feladatának tartja a hitélet támogatását, annak érdekében, hogy közfeladataikat és közösségépítő szolgálatukat minél jobb feltételek között láthassák el. Mint mondta: Magyarországon természetes szövetségesként tekintünk az egyházakra, amelyek jelentős szerepet vállalnak abban a munkában, amelyet hazánk keresztény kultúrájának megőrzéséért, szellemi és lelki megújulásának érdekében végzünk.

A miniszter emlékeztetett: a korábbi kormányok nem fordítottak figyelmet a hitélet támogatására, káros módon különböztették meg az egyházi és állami iskolákat, egészségügyi és a szociális intézményeket.

Ezeket, az egész magyar társadalmat hátrányosan érintő hibákat hivatott a polgári kormány kijavítani – szögezte le Varga Mihály. A tárcavezető kitért arra is: az elmúlt 12 évben külön figyelmet kapott az egyházi egészségügyi intézmények fejlesztése, működési körülményeinek javítása. A miniszter azt is hozzátette: a kormány emellett több ezer hittanos, családos- és cserkésztábort, lelkigyakorlatot, zarándoklatot támogatott, erősítve a helyi közösségeket. A templomok, az egyházi iskolák, óvodák, kórházak és rendelők építése, felújítása nemcsak az egyházakat erősíti, hanem hozzájárul a települések fejlődéséhez, az ott élők életminőségének javításához is - mutatott rá Varga Mihály.

A miniszter a beruházásról szólva elmondta: a rendház és oratórium az a hely, ahol gondoskodni lehet a hátrányos helyzetű fiatalok oktatásáról. A szalézi a katolikus egyház egyik legnépszerűbb szerzetes közössége, a rendházak mellett több ezer iskolát is működtetnek, amelyekben egymillió diák tanulhat – ismertette Varga Mihály.

Kapcsolódó írásaink