Gazdaság

Tarthatóak a hatósági üzemanyagárak

Olcsóbb orosz kőolaj

Bár a magyarországi üzemanyagár-sapka kedvezőtlenül érinti a Molt, a kis- és nagykereskedelmi üzemanyagárakon jelentkező veszteséget jelenleg bőven egyensúlyozni tudja a számára kedvezően alakuló olajbeszerzési árakon – írta pénteken a Világgazdaság (VG).

Az orosz–ukrán háború kirobbanása óta ugyanis jelentősen szétvált az északi-tengeri Brent és az orosz Ural típusú kőolaj árfolyama, mivel a nyugat-európai cégek csökkentették oroszországi vásárlásaikat, az orosz kőolaj így hordónként harminc dollárral kerül kevesebbe.

Ez a piaci helyzet pedig segíti a Molt, amelynek három – rijekai, pozsonyi és százhalombattai – finomítója nagyobb részben a Barátság kőolajvezetéken érkező Ural típusú olajat dolgoz fel. Megírtuk, a hazai finomítóberendezés kifejezetten a Barátság kőolajvezetéken érkező nyersanyaghoz van igazítva, beállítva.

Kilencvenszázalékos finomítói kapacitást és napi 250 ezer hordós vásárlást feltételezve a mostani árrés mellett naponta 2,5 milliárd forintot nyer a Mol a különbözeten – kalkulált a VG megkeresésére Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője. Ez jóval meghaladja azt a tételt, amit a magyarországi kis- és nagykereskedelmi üzemanyagárak befagyasztása miatt kiesik a társaság kasszájából, azonban az árelőny csak ideiglenes.

Kapcsolódó írásaink