Gazdaság

Sikeresen zárult az ügyfelek kártalanítása

Zajlik a végelszámolás

Péntek estére minden volt sberbankosnak hozzá kell férnie a pénzéhez – ismertette a Money.hu. Közleményük szerint már lejárt a Sberbank ügyfelek Országos Betétbiztosítási Alap kártalanítási határideje, amelyen százezer euró alatti betétek kerültek kifizetésre.

Hangsúlyozták: a jogilag vitatott esetek kivételével 65 158 ezer betétesnek 146,8 milliárd forint kártalanítási összeget fizetnek ki. Eközben zajlik a bank felszámolása is, ám a törvényi határidők nem kedveznek a sberbankos állomány gyors értékesíthetőségének, hiába igyekszik a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. a minél jobb megtérülést hozó, gyors eljárásra – hívták fel a figyelmet a közleményben. 

Várhatóan május 18-án a végelszámolástól számított 75. napon kapnak pontos képet a Sberbank vagyoni helyzetéről, fennálló követeléseire, tartozásaira és vagyoni eszközeire vonatkozóan. Úgy fogalmaztak: az értékesíthetőség kérdése fontos pontja lehet a bankkal szemben fennálló követelések kifizetése szempontjából. Banki vélemények szerint a Sberbank állomány-amortizálódása nagyon gyors, minden héttel kisebb az értéke.

Mint kiderült: ez különösen azoknak a magánszemélyek és cégeknek lehet hátrányos, akik százezer eurónál nagyobb összegű betéttel rendelkeznek, és azoknak a bankoknak, amelyeknek a kártalanítást kell rendezniük a későbbiekben.

Kapcsolódó írásaink