Gazdaság

Jelentősen rontja a világ GDP-jét az ukrán háború

Globális inflációs hatás

Az ukrajnai háború több mint egy százalékpontot vehet el a világ idei gazdasági növekedéséből, és két és fél százalékponttal megnövelheti az inflációt – közölte elemzésében a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD).

Az értékelésben kiemelték, az orosz–ukrán háború negatív hatásai megzavarták a koronavírus-járvány utáni fellendülést, az energia- és a nyersanyagárak jelentősen megemelkedtek. Ukrajna és Oroszország adja a világ búzaexportjának körülbelül egyharmadát, emellett fontos műtrágya- és iparifém-, például nikkel- és palládiumtermelők. Az OECD értékelése szerint a háború rávilágított az Oroszországtól való függés minimalizálásának fontosságára, a kulcsfontosságú importok, az energiaforrások diverzifikálására és a megújuló energiára való átállásra.

Az ukrán háború hatásai a koronavírus-járványhoz hasonlóan, de kisebb mértékben érinthetik a német munkaerőpiacot is. Alapanyaghiány miatt az iparban tavaly 76 ezren veszítették el a munkájukat. A nürnbergi foglalkoztatáskutató intézet tanulmánya szerint a szűk ellátási keresztmetszet miatt elsősorban a részmunkaidős foglalkoztatás növekedése kerülhet ismét előtérbe. A tapasztalatok szerint azonban a jelzettnél kisebb számban veszik igénybe a cégek a részmunkaidős foglalkoztatásra kapott engedélyeket.

Kapcsolódó írásaink