Gazdaság

Jelentős forgalomnövekedés a vendéglátásban

A belföldi turizmus a húzóerő

Magára talált az idegenforgalom, januárban 67 százalékkal nőtt a vendéglátás forgalma és 85,1 százalékkal az árbevétel a múlt év azonos időszakához képest.

A két évvel ezelőttihez képest 1,4 százalékkal volt magasabb az árbevétel – tájékoztatott Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője közleményében. Fokozatos növekedést mutathat a vendéglátóipari szektor, azonban az orosz–ukrán konfliktus miatti óvatosság és az élelmiszerár-növekedés okozta vásárlóerő-csökkenés fékezheti a tendenciát. A teljes helyreálláshoz szükség van a nemzetközi turizmus akadálymentes működésére is, ami csak fokozatosan történik. Emiatt a húzóerőt jelenleg a belföldi turizmus jelenti, a külföldi vendégeket kiszolgáló terület helyreállása lassabb folyamat.

A korlátozások szinte teljes feloldása leginkább az euró­pai turizmust élénkítheti, az Európán kívüli vendégek visszatérése időbe telhet. A nagyobb hazai sportrendezvények már jelentősebb számú külföldi nézőt vonzottak, csakúgy mint egyes őszi nagyrendezvények, amelyek szintén növelték a külföldiek itthoni fogyasztását. A vendéglátásnak az elmúlt időszakban számos szektorbeli nehézséggel kellett szembesülnie, egyrészt a fokozott munkaerőhiány miatt jelentősen emelni kell a béreket, másrészt az elszálló energiaárak és egyes élelmiszerek árai miatt elkerülhetetlennek tűnik a két számjegyű áremelés.

Kapcsolódó írásaink