Gazdaság

A hét végére Európa-szerte javult a tőzsdei hangulat

Budapesti Értéktőzsde

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 2658,85 ponttal, 6,61 százalékkal emelkedve 42 905,55 ponton zárta az elmúlt hetet.

A forgalom 190,623 milliárd forint volt az előző heti a 322,227 milliárd forint után. A vezető részvények a Magyar Telekom kivételével erősödtek. Az Equilor Befektetési Zrt. az MTI-nek küldött elemzésében azt emelte ki, hogy az orosz invázió óta először zár emelkedéssel a BUX. Józsa Bence kitért a keddi kamatdöntő ülésre is, amely száz bázispontos emeléssel 6,4 százalékra növelte a hitelkamatokat.

A kereskedést továbbra is főképp a háborús események határozzák meg, mivel a legnagyobb forgalmú kibocsátó, az OTP az orosz és az ukrán piacon egyaránt érdekelt. Az eladási hullámnak ugyanakkor vége, ami arra utalhat, hogy a bank túljutott a tőzsdei mélypontján. A Mol árfolyamának szintén nem tettek jót az elmúlt hetek, de az olaj világszinten drágul, így az üzemanyagok árának állami szabályozása sem állította meg az erősödést. A hét végére Európa-szerte javult a tőzsdei hangulat, a befektetők már kevésbé érzékenyek a geopolitikai fejleményekre. A feltörekvő országok devizáival együtt a forint kilengései szintén mérséklődtek.

Kapcsolódó írásaink